StoryEditorOCM
DalmacijaINTERUNIVERZITETSKI CENTAR

U Dubrovniku se održava međunarodna konferencija o ISIL-u

27. travnja 2016. - 17:08
predavanje_iuc11-270416

Na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku održava se međunarodna konferencija na temu Islamske države i terorizma. Organizatori su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Max Planck Institut za strano i međunarodno kazneno pravo iz Freiburga u Njemačkoj.

Znanstvenica Elika Ciklauri-Lammich s Instituta Max Planck govorila je o povezanosti Kavkaza i ISIL-a.

- Oko 20 posto ruskog stanovništva čine muslimani, među njima najbrojniji Tatari i Čečenci. Dok ostatku Rusije demografski ide gore, Tatara i Čečenaca je sve više.

Ciklauri-Lammach je u svom predavanju kazala kako je osnivanjem autonomnih republika Čečenije i Tatarstana kasnije došlo do radikalizacije. Oko 3000 pobornika ISIL-a živi u Tatarstanu, oko 2500 ljudi iz Rusije i 5 tisuća iz Srednje Azije pošlo je boriti se na strani ISIL-a.

Prema riječima znanstvenice, u Čečeniji je došlo i do cenzure medija, a Vladimir Putin je postavio svoga čovjeka, Ramzana Kadirova kako bi uspostavio mir u toj regiji.

Uspostavljen je i „Kavkaski Emirat“, a došlo je do opasnosti za Zimske olimpijske igre u Sočiju.

- Drugi val radikalizacije na Kavkazu krenuo je ratom u Siriji. U južnom Kavkazu ISIL, također vidi podobno mjesto regrutiranje budućih boraca. Iz Gruzije je došao i Abu Omar al-Shishani za kojeg je početkom ožujka došla informacija da je mrtav. Bila sam u Gruziji i razgovarala s njegovim ocem i on kaže da u to ne vjeruje. Isto tako sam tamo razgovarala s mnogima majkama čiji su se sinovi pošli boriti na strani ISIL-a. Mnoge su tužne, a jedna mi je rekla kako je to jedini način da njezin sin pođe u inozemstvo. No, u Gruziji su stroge kazne za sve one koje uhvate da se žele boriti na strani ISIL-a. Sedamdeset se Gruzijaca bori na strani ISIL-a, kazala je Ciklauri Lammich. Znanstvenica je istaknula kako je u to uključen i Azerbajdžan, ali tamošnja vlada ne želi otkriti točan broj boraca koji su se pridružili jedinicama ISIL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:31