POKRENI NEŠTO SVOJE

Lastovska Piculja jedna je od svega nekoliko izvorno divljih populacija maslina na svijetu. Njeguje je obiteljsko gospodarstvo Trojković

Piše PROMO
Foto Obitelj Trojković
26. travnja 2021. - 12:06

Otok Lastovo jedan je od netaknutih bisera autohtonih izvornih vrsta flore i faune, a tradicionalan način života čuva prirodu za buduće generacije. U svijetu se zna za tek nekoliko populacija izvorno divljih maslina, a istraživanje dr. sc. Tatjane Klepo sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša otkrilo je nedavno u Hrvatskoj, između dvije druge lokacije, i onu na otoku Lastovo. Istraživanjem koje je trajalo nekoliko godina utvrđeno je kako je riječ o izvornom genomu masline.

Ova saznanja nalažu lastovskim maslinarima da ističu ovu izvrsnost kroz stvaranje novog proizvoda maslinovog ulja izvrsne kakvoće koje na tržištu ne postoji. Obiteljsko gospodarstvo Trojković već 11 godina obrađuje najveći maslinik na otoku sa 660 stabala autohtonih vrsta maslina.

Na 3,12 hektara poljoprivrednog zemljišta su, uz izvornu vrstu lastovske masline, prije 14 godina podigli maslinik autohtonih maslina prema svim standardima modernog maslinarstva.

To je najveći maslinik na otoku Lastovo. Iz godine u godinu postižu proporcionalni rast količine i kvalitete proizvoda. Od 2012. godine uredno osvajaju zlatne medalje za kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja na manifestacijama 'Noćnjak'.

image
Izvorno lastovsko monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje obitelji Trojković
Obitelj Trojković

Obiteljsko gospodarstvo stvara novo izvorno monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Kroz suradnju s drugim maslinarima na otoku Lastovo unaprjeđuju tehnologiju proizvodnje i stvaraju prepoznatljivi brand koji potiče dugoročni razvoj zelene suvremene ekonomije u već zaštićenom području parka prirode Lastovsko otočje. Jedna od tih autohtonih sorti je Piculja.

U svijetu se zna za tek nekoliko populacija izvorno divljih maslina među kojima je i lastovska Piculja, s utvrđenim izvornim genomom masline. Projekt 'Lastovska maslina' ističe posebnost ove sirovine s ciljem plasiranja novog, krajnje kvalitetnog proizvoda na tržište, naglašavajući spoj tradicije i modernog načina maslinarstva.

Za krajnjeg korisnika to znači izvorni doživljaj okusa maslinovog ulja jer je riječ o plodu prirodnog okruženja - tla, sunca, mora i ljubavi prema tradicionalnom načinu života.

'Lastovska maslina' jedan je od projekata dobitnika potpore u sklopu programa 'Pokreni nešto svoje' – razvojnog programa potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj, namijenjenog poduzetnicima početnicima i mikropoduzećima.

Program potiče projekte s pozitivnim društvenim utjecajem na ekonomiju, društvo i okoliš te odgovara na potrebe poduzetnika za savjetodavnom i financijskom podrškom za početak i razvoj poslovanja. Program je pokrenuo Philips Morris Zagreb, zajedno sa ACT Grupom, zajednicom društvenih poduzetnika i inkubatorom za aktere društvene ekonomije.

Annette Mufić Trojković, suvlasnica hvalevrijednog obiteljskog gospodarstva, smatra kako su kroz projekt puno naučili te da im je definitivno otvorio vrata za nove programe i partnerstva.

- Novi projekt na kojem radimo jesu 'Anna Lindth foundation' i 'SMILO' (Small island organization) te surađujemo s Parkom prirode 'Lastovsko otočje'. Organizatori projekta tražili su suradnju s poduzetnicima otoka u cijelom svijetu, Afrikancima, Azijcima, Europljanima. Tražili su ljude koji mogu ponuditi turistima više atrakcija od restorana, klubova i slično. Privuklo ih je to što imamo najveći maslinik te činjenica da imamo genetski izvornu maslinu, što je rijetkost u svijetu. U svojoj ponudi spojili smo tradiciju i modernost - kaže Trojković čije se ulje trenutno plasira van Hrvatske.

Planova, ističe, ima puno, ali moraju misliti i na budućnost.

- Posadit ćemo jednu vrstu maslina iz Afrike jer su sve veće suše, a na najvećem polju na otoku nemoguće je postaviti vodovod. Posadit ćemo šezdeset stabala afričkih maslina. Sa sadnjom ćemo početi ovih dana inicijativom 'Od stabla do boce', u kojem će svi zainteresirani moći posaditi stablo, kušati ulje i upoznati se s procesom rada u masliniku. Ovim projektima pokazujemo kako se turizam može popuniti zanimljivim tradicionalnim sadržajem, a svi turisti na ovaj način mogu kući ponijeti dašak Lastova - zaključuje Trojković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 01:11