INTERVJU

Jadranka Boban Pejić pionirka je održivog poslovanja. Njen lanac trgovina bio&bio svakodnevno kreira zdraviji, pravedniji i zeleniji svijet

Piše Tihana Marović
Foto bio&bio
23. travnja 2021. - 10:57

Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić pioniri su u obilježavanju Dana planeta Zemlje. Upravo oni zaslužni su za domaći lanac trgovina na čijim se policama nalazi isključivo hrana s ekološkim certifikatom. Bio&Bio trgovine nude najveći izbor organskog voća, povrća i dnevnih eko namirnica, među kojima je nekoliko stotina proizvoda domaćih eko proizvođača. Organske namirnice koje se nalaze na bio&bio policama podliježu striktnim testiranjima i eko certificiranju koji jamče vrhunsku ekološku kvalitetu, a dugogodišnje ulaganje u edukaciju zaposlenika kupcima daje mogućnost kvalitetnog informiranja. Popričali smo s gospođom Jadrankom Boban Pejić o važnosti zdrave prehrane, zdravlja, funkcioniranja i vođenja bio&bio trgovine. Sve je krenulo prije 30 godina... 

- Bile su to ratne, izazovne godine u kojima smo obilježavanje Dana planeta Zemlje doživjeli i kao pokušaj da se ukaže na činjenicu da svi dijelimo isti, mali planet te da gorući problem okoliša treba biti nešto što će nas ujediniti u pronalaženju održivijih rješenja za budućnost naše djece.

Kako ne postoji planet “B”, za nas je obilježavanje Dana planeta Zemlje prilika da se prisjetimo svih ljepota koje nam priroda daje i donosi te da moramo biti bolji “korisnici” svih tih bogatstava. Stoga, s postojanjem našeg poslovanja i fokusom na ekološku poljoprivredu, želimo doprinijeti boljem zdravlju i čovjeka i planeta.

image
Jadranka i Zlatko Pejić s djelatnicima bio&bio trgovina
bio&bio

Koje su to stvari koje vi svakodnevno činite, kao pojedinac, koje možete preporučiti nama da krenemo činiti kao bismo bili dio pozitivnih promjena? 

Zaista nikada ne smijemo podcjenjivati snagu utjecaja svakog od nas. Vlastitim stilom življenja najviše možemo doprinijeti svom zdravlju i zdravlju okoliša. Orijentacija ka ekološkim proizvodima i što više biljnih namirnica na vlastitom tanjuru dramatično utječe na oboje.

Kako bismo bili dio pozitivnih promjena, važno je obratiti stvari na neke od ovih pitanja - čime njegujemo tijelo i čistimo dom, razdvajamo li otpad i promišljamo li o izborima pri kupnji (kretanje ka osviještenom kupcu od kompulzivnog potrošača)?

Osim toga, popravljanje stvari umjesto bacanja, štednja vode i drugih resursa dodatne su stvari koje kao pojedinci možemo prakticirati. Sve to i sama svakodnevno provodim i trudim se inspirirati druge.

Postoji li idealno vrijeme kada bismo o tome trebali učiti u vrtićima i školama ili je ovo jedna od disciplina koju treba savladati unutar obitelji?

Djeca puno lakše i više razumiju. Osjećaju povezanost s prirodom, shvaćaju koliko je važno poštivanje i zahvalnost.

Stoga, što ranije krenemo s edukacijom - to bolje. Pri tome ne treba zaboraviti da je obitelj najvažnija “jedinica” društva i da ima najveći utjecaj uz, naravno, vrtiće i škole. Malom djetetu roditelji su uzori i modeli pa će raditi ono što rade mama i tata te ostali članovi obitelji.

Sve počinje od nas samih, stoga prije no što krenemo kritizirati druge trebamo se zapitati što je to što sami možemo napraviti i činiti to posvećeno i s ljubavlju.

Što podrazumijeva organska proizvodnja kojoj bismo trebali težiti?

Regenerativna, organska tj. ekološka poljoprivreda ne koristi dušična gnojiva, sintetske pesticide itd. u proizvodnji hrane. Time se čuvaju izvori pitke vode, zrak, tlo te posredno i zdravlje čovjeka. Za konvencionalnu poljoprivredu govorilo se da će riješiti problem gladi u svijetu - da je neophodno koristiti dušična gnojiva i druge kemijske proizvode.

Kao što je poznato, nismo riješili glad u svijetu, a uništili smo okoliš. Sada to isto govore i za GMO koji u organskoj poljoprivredi nije dozvoljen. Isto tako organska poljoprivreda jača mala gospodarstva, smanjuje utjecaj i formiranje manjeg broja centara moći. Ukratko, ona je ključna za našu budućnost.

image
Bio&Bio trgovine nude najveći izbor organskog voća, povrća i dnevnih eko namirnica, među kojima je nekoliko stotina proizvoda domaćih eko proizvođača
bio&bio

Vaše traganje za novim održivim rješenjima u poslovanju i svakodnevnom životu, donosi i kvalitetne promjene. Nedavno ste sve proizvode bio&bio robne marke obukli u kompostabilnu ambalažu?

Strastveno smo posvećeni pronalaženju održivijih rješenja i stalno smo u potrazi gdje i kako možemo biti bolji. Smatramo da je to i odgovornost pionira organske proizvodnje te zelenog poslovanja.

Projekt kompostabilne folije pripremali smo godinu dana. Ona je znatno skuplja od plastičnog pakiranja, no za nas nije bilo dvojbe hoćemo li se njenim uvođenjem odreći dijela profita kako bismo smanjili plastiku u okolišu.

I dalje nastavljamo s tim jer je jednokratna plastika gorući problem prehrambene industrije, stoga tražimo rješenja i za druge proizvode.

Pomak je napravljen i na području dostave paketa kupljenih preko bio&bio webshopa. Uveli ste zelenu dostavu. Što to znači?

Organske proizvode pakiramo u kutije pri čemu ne koristimo plastiku. Lijepimo ih papirnatim trakama te, u suradnji s partnerskom tvrtkom, dostavljamo električnim automobilima.

Divan je osjećaj znati da ste naručili kvalitetne certificirane, organske proizvode i da pri tome niste ostavili negativan otisak na okoliš.

Jako smo zahvalni našim kupcima koji to prepoznaju i koji nas podržavaju u tim promjenama. Zajedno bolji svaki dan!

Kakvi su vaši daljnji planovi, što privatno, a što poslovno, kako bi Dan planeta Zemlje postao svaki dan?

Na najstarijem hrvatskom ekološkom imanju Zrno želimo i dalje razvijati sve najbolje prakse regenerativne i ekološke poljoprivrede, proizvoditi hranu koja je najbolje što priroda i čovjek mogu stvoriti te tako inspirirati i druge da proizvode prema načelima ekološke poljoprivrede.

Nastavljamo dalje! Svojim postojanjem i poslovanjem želimo sudjelovati u kreiranju zdravijeg, pravednijeg i zelenijeg svijeta. To je naš životni poziv, strast i filozofija življenja. Neizmjerno smo zahvalni svakome tko nam se pridruži u tome!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:56