StoryEditorOCM
Dalmacijabez velikih vrućina

Nakon par nestabilnih dana, do vikenda ponovno vrijeme za plažu, ali bez ekstremnih vrućina

Piše PSD.
17. kolovoza 2015. - 11:05
Vikend će opet biti u znaku sunca,a velikih vrućina više nema - najavljuje nam Drago Žaja iz Državnog hidrometeorološđkog zavoda Pomorskog centra u Splitu.
- U drugom dijelu tjedna vraća nam se sve stabilnije vrijeme, u dane vikenda s temperaturama i do 30 stupnjeva što znači da vrućina poput prošlih više neće biti - kaže Žaja.

Cijela Hrvatska, a posebno Dalmacija prodisale su nakon ciklone Emilije koja je u noći sa subote na nedjelju stigla na cijelo područje Jadrana, a posebno se obrušila na Dalmaciju.

Nevrijeme koje se danima predviđalo tako je presjeklo dugo vruće, na dane nepodnošljivo ljeto u kojem smo bilježili ekstremne temperature, pa je nevrijeme mnogima donijelo olakšanje te mnoge obuklo u duge rukave i topliju odjeću. Najbolji dokaz tomu su temperature koje su se već tijekom nedjelje supstile za deset do 15 stupnjeva u odnosu na ranije dane kada nas je grijalo više od 35 stupnjeva.

Što se splitskog područja tiče sama temperatura nije toliko zabrinjavajuća da nije riječ o neprekidnom nizu od čak 46 vruća dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, a nedostajao je tek jedan dan da se izjednači rekord iz 2003.godine koja bilježi 47 uzastopna vruća dana. Gore od dana bile su noći, temperature se u proteklom razdoblju nisu spuštale ispod 30 stupnjeva što je mnogima otežavalo san. Za razliku od prošlih dana noć za nama donijela je ugodne temperature, 17 stupnjeva je izmjereno u Imotskoj krajini, na području Muća i u Cetinskoj krajini, no zanimljivo je da je hladno i na jugu pa se Metković probudio na svega 18 stupnjeva, a samo dva stupnja izmjereno je u Starom gradu na Hvaru.

Taj je otok poput drugih prošle nedjelje i noći bio na udaru ciklone, a na moru su viđene i pijavice. Kiša je mjestimično padala i u noći sa nedjelje na ponedjeljak, a prvi je po količini padalina opet bio Starigrad Paklenica gdje je u samo nekoliko sati palo 17 litara, a ista količina kiše izmjerena je na Braču, u Milni, te u Primoštenu.

Ciklona je bila izvrsna prilika za sve 'lovce na munje' koji su od sjevera do juga zabilježili više od stotinu snimaka munja kaže Rade Popadić iz 'Crometea', a prilike će biti i tijekom ovoga ponedjeljka:
- Čeka nas promjenjivi dan, u poslijepodnevnim satima bit će sve stabilnije vrijeme, no do kraja dana su još uvijek mogući neverini i grmljavinski pljuskovi - najavio je Popadić, a prvi veliki pljusak pogodio je Split nešto iza 9 sati, što je izazvalo mini poplave po prometnicama i gužve u prometu..

Kiša je, kažimo i to, donijela spas poljoprivrednicima jer je kiša itekako bila potrebna brojnim kulturama, a posebno maslinama. Dobro je što ciklona nije donijela tuču jer to je najgore što se u ovo vrijeme može dogoditi u vinogradima.

Kad se već govori o cikloni i ljetu mnoge će zanimati je li kiša ohladila more, no tu se događa još jedna meteorološka zanimljivost jer je posvuda more toplije od zraka, u Zadru je jutros u 7 sati bilo 20 u zraku, 25 u moru, u Šibeniku je more 26, a u zraku samo 21, u moru oko Splita i Dubrovniku 27, a u zraku tek 21 stupanj.

Ako nekoga zanima, do kraja klimatološkog ljeta ostalo je samo 15 dana, a do kalendarskog više od mjesec dana, no bez obzira na to kako će završiti, ljeto 2015. godine zbog brojnih rekorda već ima posebno mjesto u meteorološkim bilješkama i arhivima.




OJDANA KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:36