StoryEditorOCM
DalmacijaZASKRIČI TEK POKOJA

Iz Cetinskog kraja: kolinje počelo, a ledu ni traga

Piše PSD.
16. prosinca 2014. - 12:28

U Cetinskoj krajini naveliko je počelo kolinje. Iako je klanje tovljenika radi sušenja glavna tema razgovora među Sinjanima i Cetinjanima, taj donedavno u ovo vrijeme godine uobičajeni posao tek je počeo. Izostanku punog intenziteta dva su glavna razloga.

Prvi je sve veća besparica. Iako su cijene tovljenika niže nego prošle godine, manje se kupuje. Svinje kod preprodavača i iz domaćeg uzgoja od 150 kilograma i teže cijene se od 15 do 17-18 kuna po kilogramu žive vage. Manje nego prošle godine za kunu-dvije po kilogramu, ali manje je i kupaca.

Sve bolja je i ponuda svinja iz produženog tova u privatnim mesnicama i prodajnim centrima gdje se mogu pronaći polutke težine od 50 pa do preko 75 kilograma po cijeni od 20 do najviše 22 kune.

Uz prebrojavanje raspoloživog novca potencijalni kupci pogledaju u nebo. A klimatski uvjeti su sve samo ne povoljni za svinjokolju i vješanje usoljenog mesa u prigodne sušare. Temperature su primjerenije ljetu, a bura je sve rjeđe vremensko obilježje.

U takvim uvjetima proteklih su se godina masovno kvarili najprije pršuti, a kada oni ne odu za rukom, onda kao da kolinja nije ni bilo. Zato svi koji planiraju soliti i sušiti svinjetinu čekaju najavljeno zahladnjenje. Ako se ostvare najave meteorologa, sljedećih 15-ak dana u cetinskom kraju dogodit će se masovna svinjokolja jer je stari običaj da se Božić ne dočekuje s mrsom po kući.

Prema nekakvim procjenama, a sigurnih izvora podataka nema nitko, tijekom prosinca u Cetinskoj krajini zaklat će se, tranširati, usoliti i staviti na dimljenje i sušenje barem 8000 tovljenika ili oko 1200 tona svinjetine. Još prije 10-ak godina Sinjani i Cetinjani klali su i sušili dvaput više.

Do sada su u veterinarskim ambulantama u Brnazama, Trilju i Hrvacama pregledani uzorci oko 5500 zaklanih svinja i svi pregledani uzorci bili su uredni. Na pregled koji stoji 47,50 kuna treba donijeti uzorak korijena ošita od svake svinje.

T. Paštar
FOTO: Ilustracija / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:26