StoryEditorOCM
Dalmacijaslučaj agava

Oštećeni brane osuđenog: Pustite našeg "krvnika" na slobodu!

Piše PSD.
22. lipnja 2015. - 17:23
Kad dođe vrijeme da se može podnijeti zahtjev za pomilovanje, ako Balija tako odluči, ja sam spreman prvi potpisati taj zahtjev da mu se kazna smanji. Znam da vam je ovo čudno, ali on mene nije prevario niti mi je uzeo novac, nego su to učinili oni koji su se izvukli iz ovoga – iznosi nam ovu, pomalo neobičnu ideju, Ivica Urlić, vlasnik makarske tvrtke “Merlin Company”, kojeg je prema pravomoćnoj presudi Davor Balija, vlasnik propale tvrtke “Herus građenje”, oštetio za više od milijun kuna. Balija je prije mjesec i pol dana otišao na služenje kazne u kaznionicu u Popovači.

– Pa nema šanse da on meni vrati taj novac da živi tri života, odakle će kad ga nema niti ga je uzeo, čovjek nema za koru kruha. Pa ja bih se ubio da znam da ću na temelju ovakve presude uzeti koru kruha njegovu djetetu. Balija je zgriješio, ali nije mi on ukrao novac. Ne želim mu uzeti ni lipe i ne želim da čovjek bude u zatvoru, jer da to želim, onda bih bio gori od onih koji su sve ovo svjesno radili – iskreno nam govori Urlić.

Njemu se pridružio i Zlatko Bagarić, vlasnik tvrtke “Bagarić alati” kojoj Balija, po presudi, mora vratiti više od 205 tisuća kuna.

Ratno profiterstvo


– I ja ću to potpisati ako bude trebalo, šteta je da čovjek ni za što leži u zatvoru, a on sigurno nije uzeo moj novac. On je sukrivac, ali nije isključivi krivac – kazao nam je Bagarić.

Krajem listopada prošle godine Županijski sud u Splitu pravomoćno je, potvrdivši tako presudu Općinskog suda u Splitu, odlučio da Davor Balija, direktor propale tvrtke “Herus građenje”, mora u zatvor na dvije godine i 10 mjeseci. Po presudi je dužan vratiti oštećenicima gotovo dva i pol milijuna kuna. U postupku su bili okrivljeni i Blago Begić, makarski poduzetnik, i njegova kći Maja Mihaljević, no oni su oslobođeni.

Balijina tvrtka bila je izvođač radova na izgradnji zgrade “Agava” u Makarskoj, čiji je investitor bio upravo Begić, nedavno nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog ratnog profiterstva.

Balija je, po presudi, podizvođačima ostao dužan gotovo dva i pol milijuna kuna. Begića se teretilo da je kao vlasnik zgrade držao u zabludi kooperante da će im platiti za obavljene radove na “Agavi” iako je “Herus građenje” bio u blokadi. Begićeva kći Maja bila je okrivljena zbog pogodovanja vjerovnicima.

V. URUKALO

Milijunski dugovi

Po pravomoćnoj presudi, Balija mora tvrtki “Bagarić alati” vratiti preko 205 tisuća kuna, tvrtki “Tonix” 115 tisuća kuna, makarskoj tvrtki “Merlin company” preko milijun kuna, firmi “Dajaković” preko 422 tisuće kuna, tvrtki “Sekon” iz Tučepa gotovo 278 tisuća kuna, tvrtki “Termomontaža” iz Slavonskog Broda 167 tisuća kuna, obrtu “Zelić” iz Makarske 234 tisuće kuna i obrtu “Medak” nešto više od 15.500 kuna. Treba podmiriti i troškove sudskog postupka od 25.300 kuna. Tijekom suđenja i Begić i njegova kći tvrdili su da su oni novac dali Baliji, no da ga je on nenamjenski trošio i da za to što podizvođači nisu plaćeni nisu krivi oni, nego “Herus građenje”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:12