StoryEditorOCM
DalmacijaPRIJE 150 GODINA

Za raznošenje pošte uvijek je bilo spremno 12 pari konja

Piše PSD.
30. prosinca 2014. - 00:26

Točno je 150 godina otkako je u zaselku Donji Merčepi u Katunima osnovan prvi poštanski ured na tom području.
Naime, radi se o prvoj privatnoj poštanskoj direkciji koju je te davne 1864. godine u svojoj obiteljskoj kući osnovao Petar Dešković, potomak poznate plemićke obitelji koja se koncem 14. stoljeća iz Istre doselila u Dalmaciju, najprije u Split, zatim i u Katune.

Na daleko poznata pošta ubrzo je postala glavna direkcija pošta odakle su se pošiljke najprije uz pomoć diližansi, a zatim automobilima, otpremale za Makarsku, Vrgorac, Imotski, Sinj... To ne treba čuditi jer se u blizini nalazi trasa tzv. Napoleonove ceste Knin-Sinj-Šestanovac-Vrgorac-Metković, izgrađene na samom početku 19. stoljeća, koja je do danas ostala prometna žila kucavica tog dijela dalmatinskog zaleđa.

Prema tvrdnjama današnjeg vlasnika obiteljske kuće Dešković, Ante Kekeza Ace, pošta se vozila jednom tjedno, a za tu "akciju" uvijek je bilo spremno dvanaest pari konja. Nakon smrti njezina osnivača poštu 1885. preuzima njegov sin Josip, inače osnivač općine Šestanovac i njezin dugogodišnji načelnik.

Unatoč početnim teškoćama nastavljeno je s normalnim radom sve do 1912. godine kada je u Katune "ulizao" prvi automobil. Onda su ondašnje "paklene makinje", kako su ih znali zvali stanovnici tog kraja, pomalo potisnule kočije koje su na koncu 1935. godine potpuno iščeznule.

Međutim, u skladu s vremenom, ambiciozni Josip Dešković uz pomoć osiguravajućeg društva iz Trsta ubrzo je izgradio i garaže za svoje limene ljubimce, kao i prvu vinariju u cijeloj Dalmatinskoj zagori.

Zbog ekonomskih (ne)prilika tvrtka je početkom 1937. godine otišla u stečaj, a iste te godine u Šestanovcu je počela s radom nova pošta, koja i danas kudikamo opremljenija i suvremenija pruža usluge žiteljima tog kraja.


MLADEN NEJAŠMIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:44