StoryEditorOCM
Dalmacijaskupština županijske tz

Više turističke pristojbe naplaćeno u Zagori nego na otoku Visu

Piše R. MIKAČIĆ
31. ožujka 2016. - 16:42
vino_ulje4-040415

Ne samo da je Splitsko-dalmatinska županija u turističkom prometu lanjske godine doživjela najveći iskorak i rast dolazaka i noćenja u prošloj godini u cijeloj Hrvatskoj, nego je i njezin donedavno neprepoznati turistički prostor Dalmatinske zagore doživio pravi turistički procvat.

Najbolje o tome govore podaci o naplati boravišne pristojbe i članarine u turističkim uredima Dalmatinske zagore koji su premašili takvu naplatu na otoku Visu!

Dalmatinska zagora u svojih devet turističkih ureda naplatila je lanjske godine, naime, 224 tisuće kuna boravišne pristojbe i turističke članarine, dok je cijeli otok Vis u županijsku blagajnu uplatio tek 143 tisuće kuna po toj osnovi.

Podaci su to koji su u četvrtak izneseni na Skupštini TZ županije Splitsko-dalmatinske u okviru financijskog izvješća o realizaciji programa rada i prihodima za prošlu godinu.

Najbolji je to pokazatelj turističkog preporoda zagorskog dijela Splitsko-dalmatinske županije, čiji kapaciteti rasti dvoznamenskastim brojevima svake godine.

Tako se samo na području grada Imotskog na tržište stavlja više od 70 luksuznih vila za iznajmljivanje sa bazenima, a sličan trend je i u sinjskom području. Dalmatinska zaora koja je desetljećima činila tek skromnih 1 posto turističkog prometa Srednje Dalmacije, dosegla je sada udio od 2,5 posto.

- U turističko osmišljavanje proizvoda, kapaciteta i usluge na području Dalmatinske zagore ulaže se sustavno godinama i sada polako rezultati takvog rada postaju vidljivi. Mnogo je još prostora za rad i ulaganja jer se radi o velikom području koji ima mogućnosti stvaranja novih kapaciteta koji ne moraju biti na štetu održivog razvoja koji nam je prioritet. Rast prihoda u tim turističkim zajednicama posljedica je povećanja kapaciteta, ali i potražnje za takvim odmorom – kaže Joško Stella, direktor TZ županije Splitsko-dalmatinske.

Osim toga, TZ županije je po prvi put tiskala turistički vodič Dalmatinske zagore na nekoliko jezika koji je sastavni dio promocije županije diljem svijeta, a u njemu su na vrlo praktičan i suvremen način prikazane mogućnosti smještaja, odmora, zabave, aktivnosti, zanimljivosti i drugih praktičnih informacija o Dalmatinskoj zagori koje su gostima na odmoru dragocjene.

Već nekoliko godina ulažu se znatna sredstva u edukaciju iznajmljivača i obiteljskog turizma na području Zagore koju provodi TZ županije, a sve sa ciljem oblikovanja kvalitetnog agro-turizma i ruralnog turizma na tom području.

Inače, Skupština TZ županije prihvatila je sve programske i financijske dokumente i završna izvješća o radu za prošlu godinu u kojoj je TZ županije raspolagala sa oko 11 milijuna kuna prikupljenih najvećim dijelom od pristojbe i članarine.

Najveći udio u sredstvima prikupi se na području Splitske rivijere, potom slijedi po udjelu Makarska rivijera, pa otoci Brač i Hvar. Gotovo 70 posto sredstava TZ županije utrošeno je na marketing-miks kroz brojne promotivne nastupe, prezentacije, oglašavanja, on-line kampanje i drugo, rečeno je na skupštini TZ županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:00