StoryEditorOCM
Dalmacijazeleno svjetlo

Skupština Splitsko-dalmatinske županije podržala Klis u želji da dobije status grada

Piše PSD.
26. studenog 2014. - 16:34
Općina Klis će od Vlade RH i službeno zatražiti priznavanje statusa grada jer su na sjednici Skupštine Splitsko dalmatinske županije dobili zeleno svjetlo županijskih čelnika.

Kroz Strategiju razvoja i realizaciju razvojnih projekata Općina Klis nudi model rješavanja dugogodišnje pasivnosti, zaostalosti, deindustrijalizacije i nezaposlenosti u zagorskom dijelu naše Županije.
- Zadovoljni smo što su županijski vijećnici prihvatili naš prijedlog, već smo dobili potvrdu Zajednice gradova i sada možemo uputiti naš prijedlog prema Vladi RH - kaže nam kliki načelnik Jakov Vetma.

Premda je riječ o općini u kojoj je na vlasti HDZ zanimljivo je kako je ovaj prijedlog u županijskom parlamentu dobio nepodijeljeni pristanak sa samo jednim suzdržanim vijećnikom.

Županijski čelnici nisu bili toliko jedinstveni kada je bilo u pitanju žuapnovo izvješće o radu. Župan je po zakonu dužan podnijeti polugodišnja izvješća, no predstavnici oporbe smtaraju kako je izvješće sažeto no bez pravih rezultata. S druge strane članovi HDZ-a s dali bezzrezevnu podršku županovu izvješću.

Na dnevnom redu bilo je i vedrih tema, tako je prihvaćen novi državni projekt Ministarstva poduzetništva i obrta Kreditom do uspjeha. Splitsko dalmatinska županija sudjelovala bi sufinanciranjem kamate od 2 posto za namjenu kredita vezanu uz obavljanje proizvodne djelatnosti, te 1 posto za uslužne djelatnosti.

Vijećnici su u aktualnom satu pitali o odlaganju smeća te doznali kako uskoro istječe i zadnji mjesec odlaganja makarskog otpada na Karepovcu. Bilo je i pitanja o mostu za Čiovo, a na pitanje je odgovorio župan Ževrnja: -Koliko znam uložene su žalbe na odabir izvođača, to će malo usporiti početak radova, no naše županijske službe koje imaju veze s ovim važnim projektima poštivat će sve rokove.

Vijećnica SDP-a Sandra Mitrović Nikšić upozorila je na teško stanje u Srednjoj školi Jure Kaštelan koji ima novu v.d. ravnateljicu no dio profesora ne rdai zbog čega se sve prelama preko leđa učenika. Pročelnik Zdravko Omrčen je kazao kako će morati pričekati stav Prosvjetne inspekcije.

Na pitanje Anite Šimac Rako župan je dao ohrabrujuće vijesti o prijedlogu da se Županija izvlasti iz svih županijskih ustanova:
- Imao sam razgovore s ljudima u ministarstvima i sa samim ministrom Vargom i premijerom Milanovićem, čini mi se da ovaj prijedlog ipak neće proći - rekao je Ževrnja.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:46