StoryEditorOCM

"Putujući sajam pršuta" od Dalmacije do Zagreba

Piše PSD.
22. listopada 2014. - 10:45
Klaster “Dalmatinski pršut” priprema “Putujući sajam pršuta”, koji bi se svake godine u proljeće održavao u drugom gradu, a u jesen u Zagrebu. Tako bi jedna od najpoznatijih hrvatskih delicija ubuduće imala najmanje pet sajmova.

Uz dva sajma koje planira organizirati Klaster “Dalmatinski pršut”, tu su još Sajam istarskog pršuta u Tinjanu, Nacionalni sajam pršuta u Sinju i Međunarodni sajam pršuta u Drnišu.

– Nacionalni sajam pršuta u Sinju odlična je ideja, prvi sajmovi pretočili su se u lijepu priču, a onda je sve upalo u kolotečinu. Takav sajam nas više ne zanima jer ne pridonosi daljnjem razvoju proizvodnje dalmatinskog pršuta, barem ne u opsegu koji mi želimo. Zato je Upravni odbor klastera “Dalmatinski pršut” donio odluku da više neće sudjelovati na sajmu u Sinju. Koliko mi je poznato, jednako su se izjasnili članovi udruga istarskog i drniškog pršuta. Mi naše članove nećemo ometati da izlažu u Sinju ako oni tako žele, ali klaster je odlučio krenuti svojim putem – kaže direktor klastera Ante Madir.

Start na GAST-u

Negodovanja dijela izlagača na sajmu pršuta u Sinju počela su prije nekoliko godina. Najglasniji su bili najveći proizvođači dalmatinskog pršuta.

– Mi kao klaster imali smo drukčije ideje, ali nije išlo. Stoga smo odlučili realizirati ih neovisno od sinjske priče. Startat ćemo iz Splita. U prvim kontaktima s predstavnicima organizatora GAST-a naišli smo na puno razumijevanje. Obećali su svu potrebnu logistiku, uključujući prostor, i to u okviru GAST-a kao izdvojenu cjelinu ili posebno. Naša je zamisao da svake godine održavamo najmanje dva sajma. Jedan bismo održali u proljeće u Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru..., a iste godine u jesen održali bismo sajam pršuta u Zagrebu – veli Madir.
TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:14