StoryEditorOCM
Dalmacijaza blagdane toplo

Ma kakav snijeg, Dalmatinci će uživati u sunčanom Božiću!

Piše PSD.
19. prosinca 2014. - 09:05
Nema bijelog Božića. To je u najkraćem najvažniji dio vremenske prognoze za sljedeće dane, jer bi mnogi priželjkivali upravo Božić pod snježnim pokrivačem, koji bi donio dodatnu čaroliju u dane blagdana. Od snježnih motiva, dakle, ništa, a ova će vijest zato razveseliti mnoge poklonike toplog vremena.

Ovakve meteorološke vijesti donosi Marija Mohorić, meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda, navodeći kako svi baš žele znati hoće li nas snijeg zatrpati u dane Božića.

– Mnogo je upita o bijelom Božiću, no ništa od toga. Sve dane pratit će nas promjenjivo vrijeme, što se Jadrana tiče, petak će biti sličan četvrtku, što znači da će biti više dužih sunčanih razdoblja – najavljuje Marija Mohorić.

Vikend bi mogao donijeti destabilizaciju vremena pa bi oblaci trebali prevagnuti nad suncem i donijeti nešto kiše. U ove dane nećemo trebati pretoplu odjeću, bit će dosta jedan dugi rukav jer će se temperature kretati oko 10 stupnjeva. Nešto svježije bit će u jutarnjim satima, no sve temperature bit će bliže 5 stupnjeva nego nuli. Početak tjedna, pak, trebao bi biti nešto više suh, bez oborina, a slično vrijeme očekuje nas i u utorak.

Što se temperatura tiče, i dalje će nam biti toplo, od 10 do 15 stupnjeva, oni odvažniji slobodno će se moći skinuti u kratki rukav i neće im biti hladno. Srijeda bi trebala donijeti nešto više kiše, a upravo u taj dan uprte su oči svih onih koji će ići na ponoćne mise. Zato za sve njih slijedi vremenska prognoza za noć s Badnjaka na Božić.

Za ponoćku kišobran pri ruci


– Ne očekujemo mnogo kiše, no ipak treba računati na koju kišnu kap i imati kišobran blizu, a uz takvo vrijeme neće biti prehladno – kaže Marija Mohorić.

Ipak, dodaje, u kontinentalnim krajevima noćne temperature s Badnjaka na Božić vrtit će se oko nule, a u isto vrijeme na Jadranu će biti znatno toplije. Na sam Božić kiša nam ne bi trebala pokvariti ugođaj, bit će sunca, a više suhog nego kišnog vremena trebalo bi biti i drugog blagdanskog dana, na Svetog Stjepana.

Pred nama su promjenjivi i topli dani, ako nešto treba veseliti jest najava da nam za noćne sati neće trebati pretopla odjeća. Još ako kiša izostane, to će uljepšati blagdanski ugođaj.


OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: I. RAVLIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:25