StoryEditorOCM
Dalmacijasanacija čiovskog mosta izazvala totalni prometni kolaps

Radovi na mostu Trogir–Čiovo živcirali vozače

Piše PSD.
18. svibnja 2010. - 11:04

Zbog radova na sanaciji asfaltnog kolnika na mostu Trogir–Čiovo i slabe organizacije posla koji su obavljale Županijske ceste, Trogir je prošlog tjedna tri dana bio u totalnom prometnom kolapsu, gorem nego u špici sezone.

Iako su iz Hrvatskih cesta, u čijoj je nadležnosti taj most, bili najavili kako će radovi potrajati od 11. do 13. svibnja, oni su se produžili. Građani su gubili strpljenje, a telefoni u trogirskoj Gradskoj upravi zvonili su po cijele dane.

Odgovor na pitanje zašto su se radovi obavljali sada kada je već počela sezona, i zašto nisu organizirani ranije te u više smjena, pa i noću kada je manje prometa, potražili smo u Hrvatskim cestama. U pisanom odgovoru, glasnogovornica Ivana Bekavac navela je kako su se radovi obavljali u tri smjene i u večernjim satima, što nije odgovaralo stanju na terenu.

Nadalje, navela je kako se u dogovoru s policijom i Gradskom upravom 12. svibnja radilo cijelu noć, što također nije istina. Obmana javnosti Zato se u Gradskoj upravi pitaju čemu takva obmana javnosti.

Doznali smo kako se sanacija asfalta obavila u sklopu programa redovitog održavanja mosta te da će stajati oko 300.000 kuna. Nakon asfalta, u planu je, navodi glasnogovornica Bekavac, i zamjena dotrajale zaštitne ograde na mostu, koja je posebno ugrožena korozijom zbog izloženosti djelovanja mora, te zamjena središnjih brava na pokretnom dijelu mosta.

Zadnja opsežnija sanacija čiovskog mosta bila je 1993. godine. S obzirom na iskustvo s postavljanjem novog asfalta, Trogirani strahuju da bi mogli ponovno imati sličnih problema i pri sanaciji ograde.

Strepe također što ih očekuje dolaskom većeg broja turista, kada se u kolonama treba čekati više od sat vremena da se s otoka Čiova mostom stigne na kopno.

Koliko će taj most, budući da izgradnja novoga nije ni na vidiku, još moći podnijeti opterećenje automobila i teških kamiona, pitanje je koje uvelike zabrinjava građane Trogira.

Donekle ohrabrujuća vijest stiže iz Hrvatskih cesta, da je ovog ljeta, u suradnji Grada Trogira, policije i Županijske uprave za ceste, u planu regulacija prometa na mostu kako bi se smanjile prometne gužve.

gordana dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:15