Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Svijet

Objavljeno 18.10.2009. u 22:45

fotosvjedočanstvo ratne svakodnevice pripadnika hv-a u rizičnoj misiji pacifiCiranja najopasnije zemlje na planetU

EKSKLUZIVNO IZ KABULA Hrvati u Afganistanu: u gradu im prijete bombaši, na terenu zasjede

Premda se hrvatski vojnici nalaze diljem svijeta u brojnim misijama, svakako je najzahtjevnija i najrizičnija ona u Afganistanu, gdje je trenutačno 300 Hrvata

GALERIJA

Kada je potkraj rujna 1999. godine Hrvatska prvi put u međunarodnu mirovnu misiju UN-a u Sijera Leoneu poslala 10 nenaoružanih vojnih promatrača, malo tko je mogao pretpostaviti da će danas hrvatski vojnici aktivno biti uključeni u gotovo sve mirovne misije i operacije koje vode UN, NATO i EU.

Danas to odgovorno čine ne samo hrvatski vojnici nego i policajci i civili sudjelujući u čak 16 mirovnih misija. Po broju misija u kojima je angažirana, Hrvatska se nalazi pri vrhu od 120 država davateljica mirovnog osoblja UN-a. Tijekom proteklih 10 godina pripadnici hrvatskih Oružanih snaga sudjelovali su u 20-ak mirovnih misija. U njima je sudjelovalo više od 2500 pripadnika OSRH i MUP-a.

Trenutačno je u mirovnim misijama 455 pripadnika Oružanih snaga RH, od čega su 142 pripadnika u mirovnim misijama pod okriljem UN-a, 311 u NATO-ovim operacijama (ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu), te dva pripadnika u mirovnim operacijama Europske unije. Ne umanjujući važnost ostalih misija, najzahtjevnija i najrizičnija misija svakako je ona u Afganistanu gdje se trenutačno nalazi gotovo 300 hrvatskih vojnika. Prvi vod Vojne policije u misiju ISAF, Hrvatska je poslala 2003. godine. Tada još kao nečlanica NATO saveza, Hrvatska je sudjelovanjem u toj operaciji vrlo brzo stekla ugled, a profesionalnost i angažman naših vojnika u toj su misiji vrlo cijenjeni.

Opasnost na cesti

Danas je hrvatska vojska u toj misiji prisutna i sa svojim mentorskim timovima koji su zaduženi za obuku afganistanske vojske. Hrvatski vojnici raspoređeni su u Kabulu, Kunduzu i Chagcharanu na zapadu, Mazar-e-Sharifu na sjeveru, te još nekoliko lokacija na jugu i jugoistoku zemlje. Operativno, hrvatski vojnici djeluju po cijelom Afganistanu. U MORH-u su svjesni svih scenarija u kojima hrvatski vojnici mogu poginuti i biti ranjeni.

- U gradovima poput Kabula može se govoriti kako potencijalna ugroza prijeti od automobila bomba, improviziranih eksplozivnih naprava u cesti ili postavljenih uz nju, kao i od bombaša samoubojica. Metodama samozaštite pripadnici HV-a poduzimaju sve mjere kako bi prevenirali moguće napade. U drugim dijelovima Afganistana postoji mogućnost napada terorističkih skupina, osobito stoga što se radi o uglavnom planinskom području kuda prolaze vrlo loše ceste. S dobrom pripremom, razina ugroze može se svesti na prihvatljivu mjeru. Svaka akcija u Afganistanu sadrži određeni rizik, pa tako i pratnja humanitarnih konvoja – pojasnili su nam službeno iz Ministarstva obrane.

Snježana Dukić, denis krnić
snimio nikola šolić / reuters

Od Kosova do Somalije

•• Od listopada 2008. godine Hrvatska se uključila i u operacije EU-a. Lani je u Čad upućen hrvatski izvidnički tim od 15 pripadnika. Misija je u međuvremenu nastavljena pod mandatom UN-a.

Od ove godine Hrvatska sudjeluje u NATO-ovoj operaciji na Kosovu. Tako je početkom srpnja na Kosovo upućen prvi hrvatski kontingent od 20 pripadnika OSRH s dva transportna helikoptera Mi-171. Ove godine u mirovnu operaciju Europske unije “EU NAVFOR Somalija – ATALANTA“ upućena su dva pripadnika HRM-a.

Incidenti

•• lipanj 2006. - pobunjenici pješačkim oružjem napali hrvatski promatrački tim za vezu koji je uzvratio paljbu; naši nisu bili ozlijeđeni •• rujan 2006. - hrvatski vojnici s pripadnicima afganistanskih snaga u selu Boka sudjelovali u razmjeni vatre; bez naših žrtava •• studeni 2006. - na hrvatsku patrolu otvorena paljba; lakše ranjen skupnik Goran Šprehar •• kolovoz 2007. - pripadnici hrvatskog kontingenta napadnuti ručnim raketnim bacačem; ozlijeđenih nije bilo •• rujan 2009. - četvorica vojnih policajaca odbila otići iz baze na teren jer im nije stigla sva potrebna oprema

U misijama 15 žena

•• U proteklih deset godina u međunarodnim misijama sudjelovalo je i 68 žena. Trenutačno je u mirovnim misijama 13 vojnikinja i dvije policajke.

 


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: beograd | Komentirano: 19. listopad 2009. 12:38
Komentar od: miramar @ 19. listopad 2009 11:30
O kakvoj je ekskluzivi riječ? Ovih par fotografija vam je moga dati bilo tko.
Bože, čuvaj naše vojnike. Pozdrav ekipi u Afganistanu!


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Vaša ekipa u Afganistanu jeste okupaciona sila koja po vazalnoj zapovesti boravi daleko, daleko od kuće i seje strah i smrt u drugoj zemlji. Zašto je Hrvatska okupirala tuđu zemlju, a istovremeno osporava to pravo ostatku sveta da isto to uradi na njenoj teritoriji.

Možda će stvari biti jasnije kada Hrvatskoj stigne račun za učešće u ovom zločinu, kao što se račun već platile V. Britanija, Španija i Italija. Da li je stvarno potrebno da u Zadar ili Čakovec počnu da stižu crne plastične vreće, ili da počnu da pucaju bombice po obdaništima, tržnim centrima i gradskom prevozu. Puna je Bosna Al Kaidinih spavača, a kad se probude biće to košmar na javi.


Komentar od: miramar | Komentirano: 19. listopad 2009. 11:30
O kakvoj je ekskluzivi riječ? Ovih par fotografija vam je moga dati bilo tko.
Bože, čuvaj naše vojnike. Pozdrav ekipi u Afganistanu!
Komentar od: lan7 | Komentirano: 18. listopad 2009. 23:51
Pocinje propaganda za slanjem novih vojnika...

polja maka polja moja mila, cuvamo vas od terora i talibanskih sila, polja maka polja HEROINA...cuva i oslobada vas vojska SADa