StoryEditorOCM
Dalmacijaljepotica uz more

Zasjat će vila 'Nika' u Kaštel Lukšiću

26. veljače 2016. - 08:58
Kastel Stari, 210216. Villa Nika koja je u derutnom stanju ceka obnavljanje. Vila Nika je izgradjena 1902 godine te vila Nika bila koristena za urede i upravni dio bivse Kastelanske Riviere. Na fotografiji: Vila Nika koja se nalazi svega 10ak metara od mora. Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX

Smještena tik uz more i šetnicu u Kaštel Lukšiću, odmah ispod hotela "Palace", secesijska vila "Nika", u vlasništvu Grada Kaštela, ovoga trenutka spada u vrijedne, ali zapuštene objekte, no to bi se u dogledno vrijeme trebalo promijeniti.

Grad, prema riječima Sandre Zokić, pročelnice za društvene djelatnosti i opće poslove, planira urediti vilu kao višenamjenski objekt za poslovno-društvenu namjenu, komercijalni u prizemlju (kavana) te kao prostore za Turističku zajednicu (uredi) i višenamjensku dvoranu na prvom katu s pomoćnim prostorijama (predavanja, prezentacije itd.).

– S ishođenjem dokumentacije počelo se 2013. godine, kad je Ministarstvo kulture sufinanciralo izradu geodetske snimke i idejnog projekta, u prošloj godini napravljen je glavni projekt sanacije i projekt je sada u postupku ishođenja dozvola. Paralelno se radi i izvedbeni projekt – kaže pročelnica Zokić, dodajući kako se očekuje da će kompletna dokumentacija biti gotova za nekoliko mjeseci.

Nije za prodaju

Iznos od 3,5 milijuna kuna, koliko će stajati uređenje i stavljanje objekta u funkciju, Grad planira osigurati iz vlastitih sredstava. Rokovi uređenja stoga će ovisiti o raspoloživim sredstvima iz proračuna, ali i povučenim iz drugih izvora.

– Vilu "Niku" kontinuirano prijavljujemo i na natječaje Ministarstva kulture te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i nadamo se, budući da imamo gotovu dokumentaciju, da ćemo dio sredstava osigurati i na taj način – naglašava naša sugovornica.

– Upravo nedostatak novca glavni je razlog što "Nika", jedno u nizu kaštelanskih kulturnih dobara, nije ranije došla na red za obnovu. U ovom mandatu gradska uprava poduzela je sve da se pokrene rekonstrukcija, ali proces ishođenja dokumentacije je dugotrajan – podsjeća Zokić.

Svojedobno se pisalo o neslužbenim informacijama po kojima je "Tulipan grupa", vlasnik hotela "Palace", sremna na otkup "Nike". Sve da su te informacije i točne, prodaje neće biti, jasan je odgovor pročelnice:

– Grad je osobito nastojao dobiti vilu u svoje vlasništvo i nije raspoložen za njezinu prodaju. Plan je staviti što više takvih objekata u funkciju turizma i zadržati pozitivan trend razvoja turističke ponude.

Zaštićeno kulturno dobro

Izmjenom Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, "Nika" je 2008. dobila rješenje po kojemu ima svojstvo kulturnog dobra. Pod zaštitom je, međutim, bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća. Izgrađena je 1902. u secesijskom stilu kao obiteljska vila dr. Petra Kambera, koji je 1928. uz nju otvorio i hotel "Palace".

U osnovi kvadratnog oblika, vila ima podrum od 45 četvornih metara te dvije etaže i potkrovlje pojedinačne kvadrature 99 kvadrata.

Otkup na ime duga

Grad je "Niku" preuzeo od "Kaštelanske rivijere" na temelju nagodbe iz 2005. godine na ime duga komunalne naknade od 4,5 milijuna kuna zajedno s više objekata ("Miljenko i Dobrila" u Kaštel Lukšiću, dio zemljišta na kompleksu "Plavi Jadran" u Kaštel Starom i dio površine od 2273 kvadrata, što u naravi i predstavlja put uza sjevernu stranu turističkog naselja "Resnik"), zbog čega je teško utvrditi pojedinačnu vrijednost njezina otkupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:06