StoryEditorOCM
Dalmacijaosjećaj straha

Hvaranin čistoću ulja branio prijetnjama

Piše PSD.
26. studenog 2015. - 20:54
Koliko otočanima maslinovo ulje "život znači" govori i naša sljedeća priča u kojoj se zbog ulja prijetilo smrću i zbog čega je naš sugovornik Toma Miletić (53) iz Svirča na Hvaru pravomoćno osuđen na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje od jedne godine. Toma je, naime, dobio kaznu jer je od 1. rujna do 30. rujna 2011. godine u Jelsi na Hvaru, a sve u namjeri da kod oštećenog Jurja Carića, kako piše u presudi, "izazove osjećaj straha", u četiri navrata prilazio Cariću i govorio mu: "Ubit ću te, zaklat ću te, nećeš više živjeti!"

Miletić se pred sucem Milom Rebićem branio tvrdeći da Cariću nikad nije prijetio navodeći da je tijekom prošlih godina između njega i Carića bilo nekih problema jer mu Juraj nije platio neke radove. Naveo je i da je jednom prijatelju prodavao ulje, a da je poslije čuo da je Carić tom njegovu prijatelju rekao da to njegovo ulje ne valja i da se zato naljutio na Jurja Carića te da mu je samo jednom kazao zašto priča da njegovo ulje ne valja.

Ploti pa se rugaj

Zanimljivo je da je Općinski sud, a to je potvrdio i Županijski sud kao viši sud, kod odmjeravanja kazne kao otegotnu okolnost uzeo dosadašnju Milatićevu osuđivanost iako u optužnici iz travnja 2012. godine stoji da je on neosuđivan, da kaznu nije izdržavao te da nema drugog postupka u tijeku.

- Osudili su me na pravdi Boga, uopće nisan napravija to šta su mi stavili. Vidi se da sudac nije iz priobalnih i otočnih prostora i da ne poznaje mentalitet inače ne bi pisalo "ubit ću te, zaklat ću te" jer su to fraze koje se govore negdje drugdje, a ono "nećeš više živjeti" ne može se prevesti na naš dijalekt.

Bilo bi normalno da s Jurjem raspravljam u našem žargonu! Čovjeku koji u mene stalno kupuje ulje već sam bio prodao ulje kad me je nakon tri dana zaustavio i rekao mi: "Idem doma po bocu ulja, vrati mi 100 kuna, reka mi je Juraj da ulje ne valja".

Bija bi mu vratija novce, ali sam kod sebe ima samo 70 kuna, a onda me je zanimalo kako će se Juraj opravdati. On je rekao:"Kako te nije sram, vrati čoviku šolde", a ja sam mu rekao da ću vratiti ako mi on plati dnevnice ili vrati dug, eto to je bio cijeli naš razgovor - govori nam Toma, neoženjeni umirovljenik s 800 kuna mirovine i 500 kuna socijalne pomoći, koji tijekom postupka nije imao odvjetnika već se sam branio.

- Nisam mu psovao majku i oca, ali sam jednom, dok sam prolazio pokraj kafića di je Juraj sam sidija za stolom i nakon što mi je dobacija: "Jes vroti šolde", odgovorija mu: "pi... ti materina, ločeš, a meni nimoš za tornat dug i plotit žurnote".

Ako sud misli da je razlog boca od litre i po ulja koje je koštala sto kuna razlog da se ja sukobim s Jurjem, onda je to pogrešno. Ne virujen da je ovo pravomoćno, pa šta mogu napraviti sad? - upitao se Milatić ne vjerujući da je splitski Županijski sud nedavno u potpunosti potvrdio prvostupanjsku odluku.

v.u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:01