StoryEditorOCM
Dalmacija(ne)vrijeme

Stiže olujna bura, danas se dobro odjenite

Piše PSD.
26. studenog 2015. - 08:35
Kako se i očekivalo, olujna bura zapuhala je na sjevernom Jadranu i već stvorila probleme u prometu jer autocestom između čvorova Sveti Rok i Maslenica, autocestom Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, te Jadranskom magistralom između Karlobaga i Svete Marije Magdalene mogu voziti samo osobna vozila. Olujna bura do kraja dana će ojačati i mjestimice dosezati orkanske udare i do 200 kilometara na sat!

Kako javlja HAK, zbog jake bure na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dok je na autocesti između čvorova Draga i Šmrika te na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga dodatno zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom. Zbog olujne bure u prekidu je katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

Što se temperatura tiče jutros su one nešto više u odnosu na jučer, no danas će zbog bure dodatno ojačati osjećaj hladnoće pa se valja dobro pripremiti. Najhladnije je i jutros u Zagori, u Biskom kod Trilja gdje je temperatura jutros svega stupanj iznad nule koliko je izmjereno u Promini, a hladno je jutros i u šibenskom zaleđu, najhladnije u Danilu samo 2 stupnja Celzijusova iznad nule.

Prava zima osjeća se i jutros u Cetinskoj krajini, u Sinju je izmjereno tek 3 stupnja, a 4 stupanj Celzijusova su jutros u obližnjim Hrvacama. I susjedna Imotska krajina jutros mjeri temperature ispod 5 stupnjeva, u Lovreću je 3 stupnja, u Cisti Velikoj svega 4 stupnja iznad nule.

Za razliku od prošlih dana, hladno je jutros i na jugu zemlje, u Mandaljeni i na Mljetu 7 stupnjeva, u Trstenom i Dubrovniku samo 8 stupnjeva.

Dubrovnik je tako jutros samo malo topliji od Splita gdje je jutros samo 7 stupnjeva, a najhladniji od većih gradova i jutros su Zadar sa svega 4 stupnja i Šibenik s pet stupnjeva Celzijusovih iznad nule, a zbog osjeta hladnoće zbog bure koja već puše na tom području, temperature su još niže.

Bura koja puše u sjevernom Dalmaciji proširit će se tijekom dana na cijelu obalu, s ciklonom Petra stiže i kiša, pa valja očekivati probleme u cestovnom i pomorskom prometu.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:52