StoryEditorOCM
DalmacijaAdria čelik

Sindikalac Franić išao "na noge" Schumacheru

Piše PSD.
27. kolovoza 2015. - 21:28
Nagodbeno vijeće Regionalnog centra Zagreb Financijske agencije (Fina) zatražilo je od Trgovačkog suda u Splitu informaciju o eventualno pokrenutim stečajnim postupcima nad kaštelanskom tvrtkom “Adria čelik” kako bi Vijeće moglo donijeti odgovarajuću odluku vezanu uz prijedlog vlasnika “Adria čelika” za otvaranje predstečajne nagodbe.

Iz Vijeća kažu da o pokrenutom postupku stečaja imaju neformalna saznanja, ali im je potrebna i službena potvrda.

Naime, splitski odvjetnik Ante Vujčić, koji zastupa radnike “Adria čelika”, obavijestio je Finu o ranije pokrenutom stečajnom postupku pred Trgovačkim sudom u Splitu.

Kakvu će Vijeće odluku donijeti može se naslutiti iz dopisa Trgovačkom sudu, u kojemu, među ostalim, stoji da je “člankom 39. st. 4. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Narodne novine, broj 108/12, 144/12, 81/13 i 112/13) propisano da prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe nije dopušten ako je nad dužnikom pokrenut stečajni postupak”.

Pozivanje na zakon treba, naime, sagledati u okviru činjenice da je 89 radnika “Adria čelika” još 8. travnja ove godine zatražilo pokretanje stečajnog postupka, koji je krajem srpnja odlukom stečajnog suca prekinut do okončanja postupka predstečajne nagodbe koja je tek zatražena, i to u srpnju ove godine. S obzirom na šest neisplaćenih plaća radnicima i blokade računa koja traje gotovo godinu dana, uvjeti za stečaj odavno su se stekli.

U međuvremenu nije došlo do sastanka Edgara Schumachera, vlasnika “Adria čelika”, i predstavnika sindikata, najavljenog za 19. srpnja ove godine u Zagrebu. Schumacher nije došao u Hrvatsku jer, navodno, nije mogao doći predstavnik potencijalnog investitora, ali se Joško Franić, regionalni povjerenik sindikata metalaca za Dalmaciju, istoga dana sa Schumacherom sastao u Muenchenu.

Franić nam je potvrdio da on i član povjereništva Lando Šiškov jesu putovali u Njemačku te da se razgovaralo o predstečajnoj nagodbi.

- Ako odluka o predstečajnoj bude donesena, tražio sam od Schumachera da se radnicima odmah isplati plaća za prosinac 2014. godine. Kako se u predstečajnoj nagodbi vjerovnici odriču dijela svojih potraživanja, predložio sam da će se radnici odreći 30 posto svojih nastalih s osnova neisplaćenih plaća u 2015. godini. Naravno, to ću radnicima obrazložiti i tražiti njihovo mišljenje - kazao nam je Franić.

Namjerno ili ne, sastanak u Zagrebu nije službeno otkazan, niti su ovaj put predstavnici drugog sindikata (Nezavisnog sindikata “Brodosplita”) koji djeluje u “Adria čeliku”, pozvani u Njemačku, tako su u ovim razgovorima jednostavno izostavljeni.

JADRANKA MATIĆ
Nikola Vilić/CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:16