StoryEditorOCM
Dalmacijaprosvjed

Mještani blokirali državnu prometnicu Grubina-Zagvozd-autocesta: Ovo je samo upozorenje, naši životi su ugroženi!

Piše PSD.
19. srpnja 2015. - 16:07
Stotinjak mještana Poljica i Krivodola u nedjelju ujutro blokirali su simbolično na 10 minuta državnu prometnicu Grubine - Golo brdo - Zagvozd kod raskrižja Novak. Time su poslali poruku Hrvatskim cestama da je stanje na jednom dijelu te prometnice, a posebno kroz Poljica, neizdrživo. 

Loš kolnik, a pet vrlo opasnih raskrižja. Prvo, kada se u Grubinama s državne prometnice D-60 vozi u pravcu Zagvozda, potom raskrižje Novak prema Krivodolu, pa prvi ulaz u naselje Poljica, drugi ulaz u Poljica kod Ćelića gaja i najriskantnije raskrižje, izlaz lokalne prometnice Biloši - Skake - Loze na državnu prometnicu. 

U tijeku turističke sezone dnevno tom prometnicom, bez nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza, u pravcu autoceste u Zagvozdu i Tunela “Sveti Ilija” prođe i do 7000 automobila.

Mještane koji žive uz samu prometnicu, ali i brojne vozače koji su, bez obzira na blokadu prometa dali punu podršku prosvjedu, ljuti činjenica što je samo jedan dio te prometnice uređen s nogostupima. Onaj najgori, od Novaka do Golog brda, posebno kroz zaselak Gudelj-Velaga, ostavljen je i zapušten, iako je bilo obećanja da će se i taj dio obnoviti i asfaltirati.

- U potpunosti razumijem ljutnju mojih sumještana. Kao općinski načelnik nekoliko puta sam, pa i s razine uprave Hrvatskih cesta u Zagrebu, da ne govorim u Splitu, intervenirao, molio da se ozbiljnije prijeđe problemu te prometnice, no, nažalost, čuo bih uvijek istu priču - nema se novca, strpite se. Očito, moji sumještani su ovim prosvjedom poslali jasnu poruku nadležnima, riječi su Marija Ujevića, načelnika Općine Podbablje.

’Imaju ljudi pravo’

- Ostao nam je jedino ovakav način da upozorimo Hrvatske ceste da hitno pristupe realizaciji obnove te prometnice. Znamo da je turistička sezona, ali neka nam barem obilježe ova opasna raskrižja, postave znakove, kako bi nam djeca bila koliko-toliko sigurna. Istina, naša policija svakodnevno je na toj prometnici, no kakva korist, jer kada ih nema, juri se i po stotinu kilometara na sat, pretječe gdje treba i ne treba, a naši životi su ugroženi.

Zamislite, u kilometar-dva prođe vam sedam tisuća vozila. Kada krene neki šleper ili autobus, kolone su kilometrima, ispušni plinovi su tik uz kuće. Ludnica, jedinstveni su mještani Poljica, koji su i najugroženiji.

- Ovo je sada upozorenje, neće nas više nitko vući za nos. Ako je rekonstruirano i uređeno pola te prometnice, zašto nije cijela uređena. Pa, gdje to ima da se ista prometnica od samo četiri kilometra radi u nastavcima i prave pauze od nekoliko godina, a svaki dan drastično se povećava promet, a s njim i opasnost - rekoše na prosvjedu ogorčeni mještani.

Nedjeljni prosvjed donio je u samo desetak minuta veliki zastoj, jer su upravo brojni Imoćani, kao i stanovnici susjedne Hercegovine krenuli put mora.

- Na granici u Vinjanima Donjim na ulaz u Hrvatsku čekao sam duže od sata, pa sada i ovo u Poljicima. No, bez obzira na to, podržavam prosvjed jer je stvarno riskantno prolaziti ovom cestom. A to je najvažniji spoj Imotske krajine i Hercegovine s morem i autocestom. Ako je tako, onda je ovo katastrofalno, riječi su vozača jednog autobusa iz Širokog Brijega koji je prevozio putnike prema Makarskoj.

Mještani Poljica najavljuju i daljnje prosvjede.

HC: Radovi na početku 2016. godine

Čuli smo za prosvjed, no moram istaknuti da Hrvatske ceste nakon što su preuzele od Županijske uprave za ceste tu prometnicu D76 intenzivno rade na rješavanju raskrižja D 60 - D 76 u Grubinama. To nam je, zbog sigurnosti prometa, najvažniji posao i već smo u fazi izrade projektne dokumentacije i katastarske uknjižbe. Smatramo da bismo početkom iduće godine započeli s rekonstrukcijom toga opasnog raskrižja. Što se tiče rekonstrukcije preostala dva kilometra ceste, od 4,2 koliko je planirano, do sada je rekonstruirano 2,2 kilometra i utrošeno 4,2 milijuna kuna Hrvatskih cesta.

Na lokaciji na kojoj je upravo i održan prosvjed, možemo istaknuti da se i tu radi ubrzano na izradi potrebne dokumentacije. Dok ona bude gotova, stručne ekipe Hrvatskih cesta odmah će postaviti vertikalnu signalizaciju na spomenutim opasnim raskrižjima, riječi su glasnogovornice Hrvatskih cesta Tamare Pajić.

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:21