StoryEditorOCM
Dalmacijatraže isplatu šest plaća

Radnicima Adria čelika potporu dale braniteljske udruge

Piše PSD.
27. svibnja 2015. - 15:27
Mi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata ovim putem želimo iskazati socijalnu osjetljivost i dati svoju podršku obespravljenim radnicima željezare, među kojima su mnogi hrvatski branitelji, kao i svim radnicima u Hrvatskoj u borbi za njihova prava", kazao je Ivan Turudić iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncetracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, u ime više od stotinu branitelja iz Koordinacije udruga veterana borbenih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, Koordinacije braniteljskih udruga grada Splita te stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Splita i Županije.

Oni su se u srijedu okupili u Kaštel Sućurcu kako bi dali potporu prosvjedu radnika Adria čelika. Umjesto u šatoru kojeg su sindikalci sami polegli kako ga ne bi odnijela bura, konferencija za novinare održana je na otvorenom, pored ceste ispod parkirališta Adria čelika.

"Ako znamo da je neisplata plaća kazneno djelo po zakonu RH, onda se s pravom pitamo što rade, odnosno ne rade mjerodavne institucije, koje svojim djelatnicima redovito isplaćuju plaće koje su im zaradili i ovi obespravljeni radnici i tako ne provodeći zakon ponižavate domovinu koju smo vam mi, hrvatski branitelji i stradalnici prepustili na upravljanje, a vi je zajedno sa dosadašnjim neodgovornim vladama devastirate", kazao je također Turudić pozivajući sve odgovorne dužnosnike u RH da se zapitaju "kako je to raditi, a preživjeti iz mjeseca u mjesec bez primanja. Peče li ih savjest zbog obespravljenog, poniženog hrvatskog radnika koji zbog neisplaćene, a pošteno zarađene plaće ne možeskrbiti o sebi i svojoj obitelji", upitao se Turudić.

Braniteljima je na potpori zahvalio Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita, koji je podsjetio da radnici Adria čelika šest mjeseci nisu dobili plaću te da traže hitno pokretanje stečaja. Šegvić je postavio i pitanje zašto predstavnici političke vlast, umjesto da danas šetaju Splitom, nisu došli ovdje dat podršku radnicima Adria čelika.

Među okupljenim braniteljima bio je i Roko Mijić, član savjeta ministra branitelja Predraga Matića.

Radnici Adria čelika, podsjetimo, prosvjeduju već desetak dana zbog neisplate plaća i ne pokretanja stečajnog postupka kako bi se okončala agonija kaštelanskog poduzeća u vlasništvu Edgara Schumachera, u kojemu su strojevi ugašeni od ljeta prošle godine.


JADRANKA MATIĆ
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:39