StoryEditorOCM

Alkari su nekoć branili Europu, danas su u njezinu srcu

Piše PSD.
5. svibnja 2015. - 18:42
Alkarski vojvoda mr. Ante Vučić u utorak je u Europskom parlamentu otvorio izložbu fotografija o Sinjskoj alci u povodu 300. obljetnice te viteške igre. Tome činu bili su nazočni prvi potpredsjednik EP-a Antonio Tajani, hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a i domaćin skupini od 50-ak alkara i alkarskih momaka u Bruxellesu, te brojni drugi dužnosnici EU parlamenta.

Nazočili su i sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, gvardijan franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež te brojni hrvatski dužnosnici i njihovi prijatelji iz velikog broja zemalja EU-a.

U izložbenom prostoru, zapravo auli ispred velike plenarne dvorane EU parlamenta, izloženo je 16 fotografija velikog formata koje su, koliko je to bilo moguće u tako ograničenom broju, prikazale najvažnije segmente Sinjske alke.

Hrvatska baština

– Kulturna baština iznimno je važan resurs ukupnoga gospodarskog rasta, zapošljavanja i socijalne kohezije EU-a. Zato je treba cijeniti i poticati uključujući i financiranjem iz fondova EU-a. Sa zadovoljstvom sam se odazvao pozivu svojega kolege i prijatelja Andreja Plenkovića da budem nazočan ovoj svečanosti sinjskih alkara, koji ove godine slave svoj veliki jubilej – kazao je Tajani, koji je Alku usporedio s “giostrama” koje se njeguju u Italiji.

– Izložbom fotografija na lijep način prikazujemo ovaj dio baštine hrvatskog naroda koji je pod svoju zaštitu stavio UNESCO. Na ovaj način u Bruxellesu, u Europskom tjednu, emancipiramo Sinjsku alku najavljujući njezin 300. jubilej. Ujedno Republika Hrvatska kao najmlađa članica EU-a i kroz Alku daje svoj doprinos Danu Europe – kazao je hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković.

Sinjska alka je sjajna manifestacija, a njezinih 300 godina govori o velikoj tradiciji.
– Došli smo u priliku tu našu vrijednost kojom se ponosimo predstaviti ovdje u Bruxellesu. Dok su u ponedjeljak i utorak alkari defilirali bruxelleskim ulicama, tisuće građana s oduševljenjem su ih pozdravljale – dodao je župan Zlatko Ževrnja.

– Zatekli ste me. Sinj u srcu Europe, Sinjska alka, alkari i alkarski momci u Europskom parlamentu. Dostojanstveni poput branitelja Sinja iz 1715. godine, odlučni kao i njihovi preci i ponosni što smo sačuvali ovaj dio naše baštine kojemu se svi dive – kaže Kristina Križanac.

U ponedjeljak navečer za alkare će biti priređena svečana večera na kojoj će biti svi predstavnici državnih institucija Republike Hrvatske akreditirani u Kraljevini Belgiji, pri NATO-u i institucijama EU-a. Prigodni program izvest će klapa Sinj.


TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:52