StoryEditorOCM

Kraj trakavice u Omišu: školski odbor smijenio ravnateljicu

Piše PSD.
7. studenog 2014. - 21:37
Školski odbor omiške Srednje škole "Jure Kaštelan" na svojoj je jučerašnjoj sjednici smijenio ravnateljicu Adu Kuvačić. Prihvaćen je tako zahtjev 49 nastavnika – od ukupno 73 školska djelatnika – koji su, nezadovoljni njezinim načinom vođenja škole i samovoljom iskazanom ponajprije u proglašavanju nastavnika tehnološkim viškovima, zatražili ravnateljičino razrješenje.

Vršiteljicom dužnosti ravnatelja imenovana je školska psihologinja Tereza Srdelić, dok će natječaj za novog ravnatelja/ravnateljicu biti raspisan u roku od mjesec dana.

Pet članova Školskog odobra tajnim je glasanjem okrenulo palac prema dolje ravnateljici koju su prije tri godine izabrali na dužnost, dok je jedan glas bio suzdržan.

Podršku Adi Kuvačić nije dao ni jedan odbornik. Ipak ona, premda se još uvijek nalazi na bolovanju, ne odustaje te preko svojeg odvjetnika najavljuje sudsku borbu kojom će, uvjerena je, osporiti smjenu i dokazati da je provedena na nezakonit način.

Premda se na novinarske pozive nije javljala, Ada Kuvačić jučer se poslijepodne oglasila na Facebooku podužim statusom u kojem, među ostalim, navodi da je osnovni cilj pojedinih nastavnika bio njezina smjena, a sve kako bi ravnatelj postala njima bliska osoba koja će, tvrdi bivša ravnateljica, legalizirati njihove sporne statuse i omogućiti im da i dalje uživaju nezakonita prava.

"Tužna sam i zgrožena zbog svih neistina koje su objavljene u medijima, a koji su svojim neobjektivnim i pristranim pisanjem stali na stranu bezakonja, neprofesionalizma i neciviliziranog ponašanja", navodi Ada Kuvačić.

Zdravko Omrčen, pročelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, ne želi se, kao predstavnik osnivača omiške škole, miješati u rad i neovisnost Školskog odbora. U izjavi za "Slobodnu" pozvao je na smirivanje strasti, ali i na to da se poštuje zakon.

– Ako je smjena provedena prema propisima, onda je to gotova stvar, volja Školskog odbora mora se poštovati. Nadam se da će sada napokon djeca doći u prvi plan, te da će djelatnici škole i članovi Školskog odbora više voditi računa o njima, a manje o međuljudskim odnosima — kaže Omrčen.

V. VUKOVIĆ
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:13