StoryEditorOCM
DalmacijaVIŠKA REGATA

Žvan najbolji u jedrenju, a Bušić u dugom pušenju

Piše PSD.
18. listopada 2014. - 19:43
Subotnje lijepo vrijeme oduševilo je sudionike 70. izdanja Viške regate krstaša, posade na 159 brodova koliko ih se nadmeće za epitet najbržih jedrilica, te pedesetak brodova koji su u pratnji i koji su došli podržati ovaj šušur od jedrenja, mora i dobre zabave.

Tako su sva predviđena događanja u Visu, uoči nedjeljnog povratka flote u Split, prošla u savršenom redu. Prva je odjedrena regata Luka Visu unutar porta, gdje je dvadeset krstaša jedrilo tri plova, praćeno burnim pljeskom raspoložene navijačke publike koja se "načičkala" i podno groblja i duž cijele viške rive. Sa svake se pozicije pratilo navigavanje u trokutu.

A posadi, premda uigranoj, baš i nije bilo lako dojedriti do pozicije broj jedan jer su se vremenski uvjeti mijenjali na svakoj bovi. Na svakom okretu nešto je drugo diktiralo ritam jedrenja, od upadanja u bonacu do jakog kurenta, pa čvorova vjetra koji su neumorno mijenjali i smjer i jačinu.

U tom nadmudrivanju i s protivnicima i Eolom, najbrži su bili Slovenci na brodu "Megaenergija" skipera Uroša Žvana, dok je u drugoj skupini slavila splitska ekipa na brodu "Full Pelt" vlasnika Ante Antunovića iz JK Splita. U trećoj grupi pobjedu je odnio iskusni dubrovački morski vuk Jadran Gamulin u kokpitu svog "Južnog vjetra" iz JK Orsana, a dok se trijumf u četvrtoj skupini piše još jednim Dubrovčanima na brodu "Arhimed" skipera Lovre Peovića.

Kada je okončano događanje na moru, daljnja zbivanja prebačena su u viški Kut gdje je održano 3. nadmetanje u dugom pušenju cigare u organizaciji kluba "Mareva". I odmah je među 13 natjecatelja pobijedio – početnik!

- Evo me prvi put s cigarom i ovim ritmom dugog pućkanja – govori nam Milan Bušić, građevinski poduzetnik iz Kaštel Novoga, koji je pušio jednu jedinu cigaru punih sat i 25 minuta.

Pobijedio je ovaj građevinar ginekologa dr. Davora Franičevića iz Zagreba, inače liječnika CRO-jedriličarske reprezentacije, pa se brzo pronio glas kako je u sukobu dvojice G-ovaca pobijedio onaj vještiji s G-točkom. Građevinskom dakako!

Treće mjesto piše se Toniju Stoilovu koji je "pućkao" sat i pet minuta, tri minute kraće od drugoplasiranog doktora. Kuriozitet je kako su i Bušić i Stoilov članovi posade Boleru, pa eto imaju i prvog i trećeg – pušača cigare, i to u onom dugotrajnom uvlačenju dima.

I tako su jedriličari, njih više od dvije tisuće, uživali u regati, pa u pušenju, ali i poziranju za milenijsku fotografiju koju je osmislio mladi ekonomist Filip Verbanac, pozvavši sve morske vukove da dignu čaše u zrak i čestitaju JK Labudu, klubu organizatoru, na jubilarnoj Viškoj regati!

Piše Sandra BARČOT
Snimio Božidar VUKIČEVIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:57