StoryEditorOCM
Dalmacijaakcija hgss-a

Prvi dan potrage na Biokovu nije dao rezultata: Poljak se nije intenzivno bavio planinarenjem

Piše PSD.
4. kolovoza 2014. - 23:35
Prvi dan potrage na Biokovu za nestalim 32-godišnjim poljskim turistom nije polučio rezultate. Članovi GSS, 13 iz Makarske i 8 iz Splita, akciju traganja su završili u samu noć te se u 21 sat vratili u stanicu u Makarsku.

Dojavu za nestalim Poljakom zaprimili su nešto prije 11 sati u ponedjeljak i odmah alarmirali ekipu, a podignut je i helikopter HRZ-a, koji je dva sata pretraživao strme stijene južno od Sv. Ilije te prebacio polovicu ljudstva na vrh.

Ostala destorica je od podnožja u Krvavici, odakle se najvjerojatnije i turist uputio, pretraživala staze prema vrhovima Biokova.

Kako doznajemo od Mate Balova, pročelnika stanice GSS Makarska, Poljak se nije upisao u knjigu na Sv. Iliji, ali ni u dvije prije 1642 m visokog krova Dalmacije.

Mladi Poljak ljetovao je u Krvavici sa sestrom i njezinom obitelji. U nedjelju u 9 sati uputio se na Sv. Iliju obučen u kratke hlače, majicu kratkih rukava, s kapom na glavi i patikama na nogama. Uzeo je sobom tri litre vode. Do vrha mu treba 5-6 sati i natrag tri sata, što znači da se uvečer u ponedjeljak trebao vratiti, kažu GSS-ovci.

- Kako su južne padine ili bolje reći stijene Sv. Ilije već odnijele nekoliko života ekipe HGSS-a nastojale su prvog dana što više terena pretražiti. Žao nam je što ga nismo pronašli. Danas je bilo jako vruće, što je otegotna okolnost u ovakvim situacijama.

- Sutra nastavljamo s akcijom potrage, a priključuju nam se spasioci iz čitave Hrvatske,  Gospića, Ogulina, Orebića, Splita i drugih mjesta, a imat ćemo i 4-5 pasa tragača. Koliko doznajemo Poljak se nije intenzivno bavio planinarenjem, a iz iskustva znamo koliko neke ljude planina Biokovo ponese, pozove - rekao je Balov.

A. Dragičević
Foto: Ivo Ravlić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:06