StoryEditorOCM
Dalmacijabrzo na plažu!

Smjena ciklona: iskoristite vikend za kupanje, nakon Gracije stiže Hrvoje

Piše PSD.
28. lipnja 2014. - 15:23
Ciklona Gracija otišla, ciklona Hrvoje stiže. To je u jednoj rečenici vremenska prognoza za sljedeće dane. Ljeto je odavno stiglo, no još ga se nismo nauživali pa su tako protekli dani posvuda bili u znaku promjenjivog vremena, a zatim su grmljavina, kiša i tuča donijeli nered i poremetili kalendar i, za mnoge, produženi vikend.

Što nam donosi ovaj zadnji lipanjski vikend? Na to pitanje odgovara Rade Popadić iz “Crometea”.
– Bit će više sunca i sve toplije u Dalmaciji, a prolaznu frontu očekujemo u ponedjeljak, no neće biti tako oštra i dugotrajna kao prošla. Vikend će biti sunčan, idealno za kupanje – govori Popadić.

Vikend anticiklonu smijenit će na početku tjedna ciklona koja, ako koga zanima, stiže sa sjevera. Donijet će kišu, pljuskove, u noći od nedjelje na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka će se sa zapada zemlje širiti prema istoku i jugu, što znači opet kratkotrajno osvježenje.

A zatim? Opet kiša, kabanice, kišobrani, čizme umjesto japanki?

– Nema više kiše, neće vam trebati kišobrani nakon ponedjeljka jer će prevladavati sunce – odgovara Popadić.
Dakle, kišni intermezzo za početak sljedećeg tjedna, za kraj lipnja i početak srpnja.

Taj prvi pravi ljetni mjesec donijet će samo sunčane dane, trebat će opet upozoravati da, tko može, spas potraži u hladu, s bočicom vode, kapom ili šeširom. Oni koji konačno žele otvoriti sezonu kupanja doći će na svoje već ovoga vikenda, a zatim će u moru uživati do daljnjega.

ojdana koharević, foto: ivo ravlić / cropix

Gracija za kraj

Četvrtak je počeo lijepo, no donio je nevrijeme u zemlji i nevere na moru i uz obalu. U Istri je tako u sat i pol palo čak 40 litara kiše, Knin je bio na udaru grmljavine i kiše, a grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je i Split i okolicu. U tu meteosliku ciklone Gracije uklapa se i lipanjska rijetkost: magla nad Zagrebom, što je meteorološka zanimljivost, objavio je DHMZ.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:03