StoryEditorOCM
Dalmacijagradsko vijeće kaštela izdvojit će 600 tisuća kuna

Umirovljenicima za božićnicu bonovi od 100 i 200 kuna

Piše PSD.
4. prosinca 2013. - 17:18
Božićnice i smanjenje troškova javnog prijevoza za sedam tisuća kaštelanskih umirovljenika, prelazak uličnih pometača iz komunalnog poduzeća “Zeleno i modro” u Vlastiti pogon grada, drugi rebalans proračuna, te usvajanje urbanističkog plana uređenja radne zone Kaštel Lukšić, tek su neke točke s dnevnog reda održane 5. sjednice Gradskog vijeća.

Iako je nadležni gradski odjel predložio da svi kaštelanski umirovljenici ove godine dobiju po sto kuna za božićnicu, Odbor za financije nije se složio s takvim prijedlogom, pa je Klub vijećnika HDZ-a predložio, a svi vijećnici jednoglasno prihvatili, da se umirovljenicima s mirovinama do 2000 kuna isplati bon od 200 kuna, a onima čija je penzija od 2000 do 4000 tisuće, dodijeli bon u iznosu od 100 kuna.

Bonove će umirovljenici moći potrošiti u trgovinama “Ribole” i “Tommyja”, a za te potrebe iz gradskog proračuna biti će izdvojeno 600 tisuća kuna. Isto tako, kaštelanski umirovljenici više neće plaćati javni prijevoz kao što je to slučaj bio do sada. Umjesto dosadašnjih učešća koja su plaćali od 300 do 700 kuna godišnje, ovisno o visini mirovine, svi oni stariji od 65 godina s prebivalištem na području Kaštela, od 1. sječnja 2014. godine plaćati će 2 kune po jednoj autobusnoj karti.

Kako je potvrdio pročelnik za društvene djelatnosti Darko Opačak, sve udruge s područja grada koje su do sada imale pravo na povlašteni besplatan prijevoz, to će imati i dalje.

Prgomet ostaje bez vrtića

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i prijedlog plana mreže dječjih vrtića na području grada i Zagore. Tako, primjerice, općina Prgomet ostaje bez vrtića, a s druge dvije općine, Primorskim Docem i Lećevicom, potpisani su novi, kvalitetniji i bolji ugovori kada je u pitanju naplata njihovih dugovanja prema gradskom vrtiću “Kaštela”.

Žestoka rasprava u kojoj se nisu birale riječi, popraćena optužbama, povela se prilikom rasprave o vraćanju pometača iz komunalnog poduzeća u “Vlastiti pogon” gdje su i prije bili. Većinom HDZ-ovih vijećnika taj je prijedlog i prihvaćen, pa će tako poduzeće “Zeleno i modro” od sada obavljati samo naplatu parkinga.

Upravitelj “Vlastitog pogona” Ivan Čagalj kazao je kako će se vraćanjem pometača u pogon na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 1,3 milijuna kuna koje će ostati u proračunu grada, s čim se nisu složili vijećnici Berketove liste i SDP-ovci.

- Vraćanje pometača u pogon je zaokret unazad. Kada smo osnivali poduzeće, svi smo se složili da je odvojeno prikupljanje otpada cilj našega grada. Upravo je taj “Vlastiti pogon” glavni krivac za cvjetanje ilegalnog biznisa koji se godinama provodio na ilegalnom odlagalištu u Rudinama. To smo spriječili, osnovali smo poduzeće, određene su lokacije za kompostanu. Krenulo se raditi na rješavanju problema s otpadom, a ovom odlukom vraćamo se na staro - kazao je Berket, vjerojatno misleći kako vraćanje pometača u pogon vodi k zatvaranju komunalnog poduzeća.

O kakvom ilegalnom biznisu govori Berket, nije bilo jasno upravitelju pogona Čaglju.

- O čemu vi govorite, kakav biznis, jeste li svjesni što govorite? Ako znate da je tamo netko naplaćivao odlaganje otpada, dovedite ga meni. Ja osobno s tim nemam veze, nikada ni čokoladu ni od koga nisam uzeo - odgovorio mu je Čagalj, dok je SDP-ovac Matko Kuzmanić predložio da se sazove tematska sjednica Vijeća o otpadu.

- Bilo bi dobro vidjeti strategiju gospodarenja otpadom koja je u gradu napravljena još 2008. godine. Vidjeti gdje smo danas, a gdje ćemo biti 2016. godine, do kada je strategija i izrađena - kazao je Kuzmanić.

JAKOV ŽARKO
FOTO: VOJKO BAŠIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:57