StoryEditorOCM
DalmacijaSVE POD KONTROLOM

Kaštelanske plaže su čiste

Piše PSD.
27. lipnja 2013. - 23:35
Iako još nije počela prava sezona kupanja kada se na plažama gotovo pa ne može uhvatiti mjesto, a vrućine još ne vladaju u kontinuitetu kada je i opasnost od zaraze u moru puno veća, u Kaštelima je za sada, kada je u pitanju more, sve pod kontrolom.

Kupači mogu biti sigurni, sva ispitivanja, njih tri koja je do sada obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije pokazuju kako je more pogodno za kupanje.

Nema razloga za brigu - Za razliku od prijašnjih godina kada je u Kaštelima zaista bilo velikih problema i to isključivo zbog nesavjesnih građana koji su fekalije putem potoka izlijevali u more, ove godine su rezultati fenomenalni i Kaštelani za sada nemaju razloga za brigu. Mogu se kupati na svim plažama koje mi uzorkujemo, jer su sva tri ispitivanja koja smo obavili do sada pokazala da je more izvrsne kakvoće na većini mjesta.

Na dva mjesta ono je zadovoljavajuće a na jednom dobro - kazao nam je mr.sc. Nenad Periš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Periš upozorava kako su prošle godine najkritičnije točke bile plaže na Gojači, Kampu i na Torcu.

- U svim tim slučajevima utvrdili smo kako su jedini razlog onečišćenja bile fekalije. Građanima valja poslati jasnu poruku kako su takve radnje kažnjive, a nadležna gradska tijela u vrijeme ljetnih mjeseci trebala bi pojačati kontrole ispusta. Bilo bi odlično kada bi kakvoća mora kakva je sada, bila zadržana cijelo ljeto - kazao je Periš, najavljujući i dodatna ispitivanja mora.

- Mi sada monitoring radimo svakih 15 dana, no s obzirom na to da Kaštela spadaju u rizična područja, uskoro ćemo to raditi svakih sedam dana. Ta dodatna ispitivanja do sada je financirao Grad Kaštela i nadam se kako će tako biti i ovoga ljeta - dodao je Periš. Iz grada su nam potvrdili kako će financirati ispitivanja, s ciljem da građani o bilo kakvim eventualnim promjenama mogu biti na vrijeme obaviješteni.

Nasute tone šljunka

Uz čisto more, i kaštelanske su plaže spremne za ovu sezonu. Ograđene su s nekoliko kilometara plutača, a nasute s tonama šljunka. Zahvaljujući djeltanicima Vlastitog pogona grada, plaže se uređuju, sade se tamarisi za hladovinu, a na svim plažama u funkciju su pušteni i tuševi. Uređene plaže i čisto, još samo da nam je i više turista.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:53