StoryEditorOCM
Dalmacija‘KOMUNALNO’ nema ni za gorivo

Vrgoračka sela bi mogla ostati bez vode, a grad se ugušiti u svom smeću!

Piše PSD.
3. srpnja 2012. - 23:23
Vrgoračko “Komunalno poduzeće” u velikim je problemima zbog blokade računa. Naime, 940.000 kuna, koliko prema presudi Trgovačkog suda u Splitu moraju isplatiti “Vodoprivredi” iz Vrgorca, tu je gradsku tvrtku dovelo na rub. Radnici još nisu primili plaću i većina njih jako je nezadovoljna nepromišljenim potezima uprave koji su ovu tvrtku skupo stajali.

Kamioni toče gorivo

Samo u protekle tri godine “Komunalno poduzeće” je zbog izgubljenih sudskih troškova isplatilo 1.582.000 kuna, a prijete im još dva sudska spora. Koliko je situacija alarmantna, dovoljno govori podatak da ova tvrtka nema više ni za gorivo.

Kako bi spriječili potpunu katastrofu, gradski čelnici ovih su dana dogovorili s Vojom Purlijom, vlasnikom građevinskog poduzeća “Građevno”, da kamioni zasad toče gorivo u njegovu kamenolomu u Kljenku kako se Vrgorac i prigradska naselja ne bi ugušili u smeću, te kako bi stanovnici brdsko-planinskih sela dobili pitku vodu na vrijeme.

Neki kažu da je to prebijanje starih dugova za vodu, no ni u tom građevinskom poduzeću situacija nije bajna s obzirom na to da radnicima kasne plaće i pitanje je koliko će dugo “Građevno” moći davati gorivo “Komunalnom poduzeću” jer se muči osigurati ga i za vlastite potrebe.

Ako se uskoro u cijelu priču ne uključi Grad Vrgorac i ne nađe u praznoj blagajni 1.240.000 kuna, 300.000 kuna za plaće radnicima i 940.000 kuna za sudske troškove, doći će u pitanje rad ove tvrtke i egzistencija 54 radnika, ali i normalan život Vrgorčana. Direktor Boris Erceg je, nakon mjesec dana skrivanja, u razgovoru s potpisnikom ovih redaka i u eteru lokalnog radija priznao da je tvrtka u problemima, no odgovornost za to prebacio je na bivšu upravu.

− Do ove je situacije došlo zbog nekih pogrešnih odluka u prošlosti − kazao je Erceg.

S druge strane, bivši direktor Ivica Tenžera odbacuje te navode i kaže kako aktualno vodstvo nije imalo snage i znanja suočiti se s problemima i riješiti ih, te da ne postoji normalna komunikacija unutar tvrtke s nadređenima. Dok se direktori međusobno optužuju za lošu poslovnu politiku, radnici najavljuju štrajk ako uskoro ne dobiju plaće, po blogovima optužuju bivšu i sadašnju upravu za nesposobnost, te prozivaju gradsku upravu za loše kadroviranje.

Radnici bez plaća

− Ne znamo kako dalje ako plaća uskoro ne stigne. Ljudi imaju kredite, obveze, a banke ne zanima zašto nismo dobili plaću. Uz to treba svaki dan naći nešto novca i za marendu, a odakle? − požalilo nam se nekoliko radnika koji su željeli ostati anonimni.

U međuvremenu je direktor Erceg naredio da se počne s isključivanjem vode svim tvrtkama i kućanstvima koje ne plaćaju svoje račune redovito. No, na kraju se sve to svede na mrtvo slovo na papiru jer su pojedinci godinama toga pošteđeni. Ova loša situacija zakačila je i desetak sezonaca koji su zaposleni u ovom poduzeću u sklopu javnih radova, tako da ni oni ne mogu do svojeg minimalca koji su pošteno zaradili.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:10