StoryEditorOCM
Dalmacijamještani stanića, preko čije zemlje bi trebala proći pristupna prometnica od tunela ‘sv. ilija’ do čvorišta autoceste zagvozd, poručuju hac-u

PORUKA HAC-u 'Nismo protiv ceste i tunela, ali ne damo zemlju za bagatelu!'

Piše PSD.
3. listopada 2011. - 21:39

Nismo mi ni protiv tunela ni pristupnih prometnica od njega na autocestu. Još su naši didovi i pradidovi sanjali o tunelu i kako najbliže doći do mora, a sada, kada nam je more na dohvat ruke, da bi bili protiv toga. To je ludost, ali isto tako ne damo da nas čine ludima i da nam na našoj didovini radi tko što hoće. Ponajprije tu prozivamo Hrvatske autoceste jer se ponašaju kao neki gazde.

Nisu uknjiženi

Rezime je ovo razgovora s dijelom mještana zaseoka Stanići u Rastovcu u općini Zagvozd, koji su na neki način prozvani da nisu kooperativni u projektu otkupa zemljišta, preko kojega treba prolaziti pristupna prometnica od Tunela “Sveti Ilija” do čvorišta autoceste Zagvozd. Zbog toga iz HAC-a predviđaju da bi moglo doći do određenih zastoja u izgradnji te prometnice, a u konačnici i do produženja rokova otvaranja tunela.

- Mi smo spremni ljudima iz Rastovca po istim kriterijima isplatiti naknadu za njihovo zemljište, kao i drugima. Treba sagledati i činjenicu da su oni u posjedu toga zemljišta, ali nisu uknjiženi u vlasničke listove - govore nam iz HAC-a.

- Taj HAC nam je učinio veliku štetu - kažu Frane, Stipe i Mirko Stanić te Stipe Maslić, preko čijih parcela prolazi spomenuta prometnica. Najprije su nam izigrali cili Zagvozd i naše branitelje. Od 120 ili nešto više radnih mista na poslovima održavanja autoceste i naplate primili su samo neznatan broj naših ljudi.

Neki naši sumještani davali su im zemljište bez naknade, a sada hoće i naše za bagatelu. Istina, mi smo u postupku uknjižbe naših parcela i da sve bude po zakonu, ali ne damo za bagatelu. Ako se nekomu masno plaćalo, neka se nama plati po važećem cjeniku i mi nemamo ništa protiv. Osim toga HAC-ovi strojevi su nam uništili put koji smo gradili prema Biokovi.

Privatno zemljište

Došli sa strojevima i uništili. Još 30. lipnja trebali su nas zvati na konačan dogovor i opet ništa i sada nas putem novina prozivaju da smo mi protiv ceste i tunela. Mi nismo protiv, ali naših 50 tisuća kvadrata će netko platit - kažu naši sugovornici.

Neki od njih već su na svoje posjede postavili i table upozorenja na kojima piše “Odbij”, Privatno zemljište i slično.

Rastovčani spominju i činjenicu da ih uknjižba zemljišta također košta dosta novca, a na primjedbe da su se tek sada sjetili legalizirati zemljište koje im nije ništa značilo prije desetak i više godina odgovaraju:

- Tunel će ovdje donijeti nešto novo, zašto bi se naša djeca trebala iseljavati i odlaziti u tuđinu na rad kao što smo mi odlazili. Neka ostanu ovdje na svojoj očevini, bit će im kruha. On je, uostalom, slađi, pa makar ga i manje bilo. A HAC neka se zamisli nad svojim aferama i poručite im da će nam platiti naše zemljište, jer su to dužni učiniti. Mi želimo tunel i prometnicu već sutra ako je moguće, ali ne da nam se nameću neki njihovi zakoni - odlučni su mještani Rastovca.

Piše i snimio Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:24