StoryEditorOCM
Dalmacijakraj agonije kaštelanska posrnula tvrtka uskoro će otići u povijest

‘Adriachem’ čeka likvidacija, radnicima utjeha u 12 plaća

Piše PSD.
8. srpnja 2011. - 13:43
Kaštelansko poduzeće u državnom vlasništvu “Adriachem” ići će u stečaj s takozvanom likvidacijom, a radnicima će biti isplaćeno devet zaostalih plaća jednokratno tijekom ovog mjeseca, te još tri prije otvaranja stečaja.

Vijest o tome zaposlenicima je jučer ujutro (četvrtak), na skupu održanom u jednom od pogona u Kaštel Sućurcu, priopćio predsjednik Radničkog vijeća Željko Bujas, jedan od predstavnika poduzeća, sudionika sastanka održanog u srijedu poslijepodne u Zagrebu na kojemu je bio i predsjednik Upravnog odbora Agencije za upravljanje državnom imovinom, ministar Petar Čobanković. Time bi bila okončana višegodišnja agonija tvrtke i njezinih 220 zaposlenika, za koju radnici krive državu.

 - Država je vlasnik, a u ovih deset godina učinila je malo ili ništa za zaštitu svoje imovine, riječi su povjerenika Samostalnog sindikata Joze Stipanovića.

‘Našli smo se pred zidom’

 - Mi smo na tom sastanku ponovno govorili i molili da se razmotri program “C” (da se dio proda, a u drugom dijelu ponovno pokrene proizvodnja), govorili smo o pronalaženju ulagača, iznosili činjenice o mogućnostima poduzeća iza kojih stoji svih 220 radnika, a oni su nas slušali pognute glave, iznosio je Bujas detalje sa zagrebačkog sastanka.

 - Kad su nam rekli za stečaj, jer, po njihovu mišljenju, tri godine se ne radi i nema razloga za ponovnim pokretanjem proizvodnje, kad smo se našli pred zidom, onda smo razgovarali o naplati naših potraživanjima.

Potraživanja radnika, izračunata po kolektivnom ugovoru, iznose oko 35 milijuna kuna. Valja podsjetiti da pogoni “Adriachema” ne rade od 1. rujna 2009., kad im je isključena električna struja, te da radnici u dežurstvima čuvaju pogone i strojeve.

Čobanković: To je maksimum

Svaki je zaposlenik u 2010. godini dobio ukupno po 13.000 kuna, a zadnja isplata je bio “minimalac” za srpanj 2010. godine. Predstavnici zaposlenika tražili su više od ponuđenog, što ukupno iznosi oko 12,5 milijuna kuna, no Čobanković im je, prema riječima Bujasa, objasnio da je to maksimum o kojem je razgovarala Vlada.

U nastavku razgovora, međutim, novi sastanak zakazan je u Zagrebu u srijedu, 13. srpnja, ponovno će se tražiti isplata otpremnina u iznosu od 273 eura po godini staža (po kolektivnom ugovoru), što ukupno iznosi oko 10 milijuna kuna.

Koliko će njihovi predstavnici biti uspješni u pregovorima i hoće li za ostvarenje svojih prava morati posegnuti za drastičnim akcijama, zaposlenici će doznati na novom skupu, dan nakon sastanka u Zagrebu, dakle 14. srpnja, u 8 sati.

jadranka matić

Željko Stojak: Stečaj je moj osobni poraz

Povjerenik Nezavisnog sindikata Željko Stojak naglasio je na skupu da stečaj smatra svojim osobnim porazom jer se cijelo vrijeme zauzimao za ponovno pokretanje proizvodnje. “Ovih dana Vlada želi da prava branitelja postanu Ustavom zaštićena, pa sam ih podsjetio da u ‘Adriachemu’ ima 70 branitelja koji ta prava neće moći konzumirati”, kazao je Stojak.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:55