StoryEditorOCM
DalmacijaOBJEKTIVNOST I NEPRISTRANOST

Kvaliteta domaćeg pršuta na ispitu kod znanstvenika

Piše PSD.
30. siječnja 2015. - 23:50
/ Na jubilarnom, desetom Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, čije je održavanje najavljeno za 28. i 29. ožujka, glavnu riječ u ocjeni kvalitete imat će vodeći hrvatski znanstvenici – stručnjaci iz područja prehrambene tehnologije. Dosadašnja povjerenstva bila su uglavnom stručna. Sinjski sajam pršuta doveo je do velike ujednačenosti kvalitete ove naše vodeće mesne delicije kod najvećeg broja proizvođača. Kako sam posljednjih godina bio na čelu ocjenjivačkog povjerenstva, uvjerio sam se da su o šampionu sajma, između pršuta s najvećim ocjenama, odlučivale nijanse.

- Zato sam, radi što objektivnijih ocjena pršuta koje će proizvođači dostaviti na ocjenjivanje na ovogodišnjem sajmu, odlučio u povjerenstvo pozvati najistaknutije hrvatske znanstvenike. Poziv su prihvatili prof. dr. Dragan Kovačević i prof. dr. Drago Šubarić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. Helga Medić s Prehrambeno-biotehničkog fakulteta u Zagrebu i doc. dr. Mladenka Šarolić s Veleučilišta “Marko Marulić”. Uz njih, u povjerenstvu će biti vodeći stručnjaci iz odjela za kontrolu hrane zavoda za javno zdravstvo svih četiriju dalmatinskih županija – kaže prof. dr. Mirko Gugić , koji će i ove godine biti na čelu ocjenjivačkog povjerenstva.

Podizanje ljestvice

Upitali smo prof. Gugića koliko bi ta nova, znanstvena komponenta u sastavu ocjenjivačkog povjerenstva mogla pridonijeti većoj tržišnosti pršuta.

– To će ponajprije ovisiti o umješnosti i uspješnosti svakog pojedinog proizvođača pršuta. Ja svakome od proizvođača koji želi dostaviti svoj pršut na ocjenjivanje jamčim objektivnost i nepristranost. Osobno me raduje što su proizvođači toliko ujednačeni u proizvodnji da smo gotovo svim pršutima koje su posljednjih godina dostavljali na ocjenjivanje davali visoke ocjene i svi su redom spadali u vrhunsku kvalitetu. Prevagom znanstvenika u ocjenjivačkom povjerenstvu vjerojatno ćemo tu ljestvicu kvalitete još malo podići. To će biti izravan doprinos nas znanstvenika proizvodnji u vrijeme kada svi govore o potrebi primijenjene znanosti. Mi s priče prelazimo u praksu. A koliko će taj naš doprinos, koji pružamo besplatno, bez naknade, proizvođači iskoristiti na tržištu, ne ovisi o nama, nego o njima – zaključuje prof. Gugić.

I deseti Nacionalni sajam pršuta održat će se u hotelu “Alkar”. Ana Barać, direktorica Poduzetničkog centra Sinj i autorica projekta ove priredbe, najavljuje da će, uz već tradicionalne sadržaje, na ovogodišnjem sajmu poseban naglasak biti promoviranje i predstavljanje svih do sada nagrađivanih proizvođača. Tako se planiraju posebne promocije “Šampiona sajma” i “Zlatnih pršuta”.

TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:48