StoryEditorOCM
Ljepotaobilje vitamina c

Zašto se uvijek iznova vraćamo dobrom, starom čaju od šipka?

Piše PSD.
5. studenog 2014. - 12:57
Šipak je vrlo cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C, te uz crni ribiz spada među biljke koje ga sadrže najviše.

Dokazano je da se količina vitamina C kuhanjem ne smanjuje, štoviše,  istraživači Flamm i Winkelmann, ali i mnogi drugi, tvrde da se desetominutnim kuhanjem količina vitamina C čak povećava.

Marmelada, vino i čaj od šipka pomažu kod nedostatka vitamina C. Druge ljekovite tvari u ovom plodu imaju blagotvorno djelovanje na probavni sustav, a bogatstvo voćnih kiselina potiče izlučivanje  mokraće bez nadraživanja bubrega te pomaže spriječiti nastanak kamenaca i pijeska.

Čak i kod upale bubrega i mokraćnog mjehura osobito se preporučuje čaj od šipka, koji istodobno čisti krv, pomaže uklanjanje nakupljenih soli mliječne kiseline,a ljekovit je i kod protins...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:16