Šipak je vrlo cijenjen zbog velikog sadržaja vitamina C, te uz crni ribiz spada među biljke koje ga sadrže najviše.
Dokazano je da se količina vitamina C kuhanjem ne smanjuje, štoviše, istraživači Flamm i Winkelmann, ali i mnogi drugi, tvrde da se desetominutnim kuhanjem količina vitamina C čak povećava.
Marmelada, vino i čaj od šipka pomažu kod nedostatka vitamina C. Druge ljekovite tvari u ovom plodu imaju blagotvorno djelovanje na probavni sustav, a bogatstvo voćnih kiselina potiče izlučivanje mokraće bez nadraživanja bubrega te pomaže spriječiti nastanak kamenaca i pijeska.
Čak i kod upale bubrega i mokraćnog mjehura osobito se preporučuje čaj od šipka, koji istodobno čisti krv, pomaže uklanjanje nakupljenih soli mliječne kiseline,a ljekovit je i kod protins...
Dokazano je da se količina vitamina C kuhanjem ne smanjuje, štoviše, istraživači Flamm i Winkelmann, ali i mnogi drugi, tvrde da se desetominutnim kuhanjem količina vitamina C čak povećava.
Marmelada, vino i čaj od šipka pomažu kod nedostatka vitamina C. Druge ljekovite tvari u ovom plodu imaju blagotvorno djelovanje na probavni sustav, a bogatstvo voćnih kiselina potiče izlučivanje mokraće bez nadraživanja bubrega te pomaže spriječiti nastanak kamenaca i pijeska.
Čak i kod upale bubrega i mokraćnog mjehura osobito se preporučuje čaj od šipka, koji istodobno čisti krv, pomaže uklanjanje nakupljenih soli mliječne kiseline,a ljekovit je i kod protins...