StoryEditorOCM
DalmacijaSvečana sjednica

Dodjelom priznanja i prezentacijom planova za budućnost obilježen Dan općine Hrvace

Piše PSD.
18. rujna 2015. - 18:24
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Hrvacama je u petak obilježen Dan općine koji se slavi u povodu blagdana Gospe žalosne, općinske nebeske zaštitnice. Uz općinske čelnike i vijećnike te ugledne Hrvatačane svečanosti su nazočili saborski zastupnik Ante Sanader, dožupani Luka Brčić i Ante Šošić, izaslanastvo općine Kuzma iz Slovenije, čelnici gradova i općina iz cetinskog kraja i drugih djelova splitsko-dalmatinske županije, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici javnih tvrtki, MUP-a, Viteškog alkarskog društva, crkve i drugi.

Otvarajući svečanost predsjednik Općinskog vijeća dr. Ante Prolić u pozdravnoj riječi naglasio je kako se u posljednje vrijeme sve učestalije govori o novom komunalnom ustroju Hrvatske, odnosno o ukidanju županija, gradova i općina. Hrvace su se, kazao je Prolić, počele razvijati kad su postale općinom.

Izviješće o postignućima kroz proteklih godinu dana i budućim planovima na svečanosti je predstavio načelnik Dinko Bošnjak, koji je na toj dužnosti od prvih izbora 1993. godine. Bošnjak je kazao da je pri završetku ili u tijeku cijeli niz projekata, a pobrojio je asfaltiranje lokalnih cesta, rekonstrukciju raskrižja na državnoj cesti D-1 kod škole, uređenje izvorišta Vojskove te školsku sportsku dvoranu u koju se ulaže 11 milijuna kuna. Većinu novca osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, sa 2 milijuna kuna sudjeluje Splitsko-dalmatinska županija, a ostalo je udio općine Hrvace. Dvorana će, najavio je Bošnjak, biti otvorena u studenome.

Od gospodarskih objekata najvažnija su ulaganja u radnu zonu Vukove stine. Do sada je u njenu infrastrukturu uloženo 10 milijuna kuna, a do kraja godine uložitće se još milijun. HEP je sa 7,5 milijuna kuna financirao gradnju 110/20 kilovoltne trafostanice na Peruči, daljnjibh 10,2 milijuna kuna uložit će u njenu opremu, a do 2018. godine uložit će još 14 milijuna kuna u 10/20 kilovoltni rasplet lijevog i desnog zaobalja jezera Peruča. Kroz zamjene starih žarulja štednima na javnoj rasvjeti se uštedi 500 tisuća kuna godišnje. Završena je izgradnja mrtvačnica u Satriću i Biteliću, a slijedi izgradnja tih objekata u Potravlju iu Maljkovu. Najvažniji gospodarski objekti u planu su reverzibilna HE Vrdovo i plinska elektrana na Peruči s procijenjenom vrijednosti ulaganja oko 7 milijardi kuna.

Slavljenicima je u ime gradova i općina cetinskog kraja čestitke uputio gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, u ime županije Luka Brčić i Ante Sanader, koji je predstavljen kao osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Svečanost je završena podjelom javnih priznanja i nagrada općine Hrvace za ovu godinu. Dobili su ih Mirna Mađor za doprinos radu HKUD-a Peruča, Branko Doljanin za doprinos ugledu općine Hrvace, fra Stanko Dotur za duhovnu obnovu i razvoj crkvene infrastrukture i fra Ante Kekez u povodu 25 godina svećenstva i kao pisac brojnih knjiga duhovnog sadržaja. 

Tekst i snimka: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:51