StoryEditorOCM
DalmacijaFESTIVAL GASTRONOMIJE I ZABAVE

Dolska ‘Puhijada’ nadmašila sva očekivanja

Piše PSD.
10. kolovoza 2015. - 10:37

Ovogodišnja “Puhijada 2015.” (3. do 8. kolovoza), festival gastronomije, kulture, sporta i zabave u Dolu na otoku Hvaru, koji popularizira puha, tu malu simpatičnu životinjicu nalik na vjevericu, doživjela je svoje osmo izdanje, i to baš u punom sjaju. Entuzijasti iz Udruge “Tartajun” još su se jednom uistinu dobro potrudili, osmislili odličan program i svojom manifestacijom privukli gotovo 3000 posjetitelja, a za svakog od njih našlo se ponešto.

“Puhijada”, zbog koje ljudi dolaze na škoj i prema kojoj se planiraju godišnji odmori, na kojoj se potroši i zadnja kuna iz novčanika, započela je turnirom u balotama narodnim stilom “Dol open 2015.” na kojemu je nastupilo 16 ekipa (96 igrača), a u finalu je domaći “Puh”, doduše tijesno, svladao “Stončića dvor” 21:19, pa su stoga pobjednici iz ruku Stjepka Duževića zasluženo primili medalje i pehare.

Najbolji igrač turnira je njihov član Nikola Maroević, dok je priznanje za fair play pripalo Jozi Skenderu.

U okviru kulturnog programa, u povijesnoj crkvi sv. Ane upriličena je dobro posjećena izložba slika Katice Keti Radonić ”Potraga za svjetlom”, a zatim u crkvi Gospe od Sela i predstava Viške kazališne družine - monodrama “Veja” Siniše Brajčića. Još u srijedu udruga “Hvarski vinari” u Dolu priredila je izložbu vina, naravno uz dolsku tradicionalnu spizu, pa i nastup “Đelonzo akustik showa”.

Velika dolska fešta završila je u subotu navečer puštanjem puha i njegovim fotografiranjem u prirodnom ambijentu, zatim je uslijedio “Puh free climbing” u kojemu su pobijedili Bruna Kalajdžić i Juraj Domić, dok su djecu dodatno zabavljali klaunesa Nikolina Majdak i njezin kolega Mario Miličić iz Zagreba.

Razmišljalo se i o prezentaciji potkivanja konja, međutim, šjor Mario Radonić, koji za sebe kaže da je težak iz Dola, vrlo uspješno je održao samo radionicu napinjanja ploča, ljude je zaista zanimalo kako su to otočani nekad lovili puhe i kosiće na stari način.

Također je prezentiran 11. broj “Tartajuna”, za čije izlaženje je svakako najzaslužniji prof. Ivica Moškatelo, sada posvećen puhu, a nastojanje mladih Doljana da ovaj festival bude tradicionalan i prepoznatljiv čak i izvan škoja pozdravili su domaći župnik don Marijo Zelanović i gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević.Priznanje zaslužnima Zaslužena priznanja dobili su prijatelji Udruge “Tartajun” Ivo Stančić i Tomi Dužević, njih je podijelio predsjednik Jure Moškatelo, koji je zatim “potvrdio” još otprije očekivano bratimljenje s Udrugom “Hrapoćuša” iz Dola na otoku Braču, u čije ime su u hvarskom Dolu nazočili Ivo Matulić i Jerko Gospodnetić, koji su mnoštvo počastili upravo tortom po kojoj je njihova udruga dobila ime, a zaštićeno je kulturno dobro.

Sve to pratila je prodaja lutrije, na kojoj je jedini zgoditak bio moped “Puh”, te bogata gastronomska ponuda, u koju su bili uključeni lokalni OPG-ovi i LU otoka Hvara, opet se peklo puhove na žaru, tako da su se uz onu poznatu “Jednega puha u dvi fete kruha” nudili još domaći kozji i ovčji sir, razni mesni specijaliteti (veprovina, kozletina, slišanj...), te hladna pića.

Za zabavni dio programa bili su zaduženi Mješoviti zbor “Stella Maris” iz Hvara, “Leedham Sisters” iz Velike Britanije, predgrupa “The Beat Band” iz Splita, a naposljetku je popularni Giuliano s pratećim sastavom posjetitelje držao na nogama sve do ranog jutra.

PIŠE I SNIMA: Mirko CRNČEVIĆ/CROPIX





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:12