Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split

Objavljeno 16.11.2009. u 17:02

Priče iz palače by Sandi Vidulić: Najstarija katedrala

Dioklecijan je progonio kršćane, a povijesnom ironijom njegovo zadnje počivalište proglašava se najstarijom katedralom na svijetu. Istočno od Peristila sagrađen je osmerokutni mauzolej u kojeg su smješteni carevi posmrtni ostaci.

Sarkofag se nalazio u središtu zdanja koje predstavlja jedan od najočuvanijih antičkih hramova. Unutrašnjost krasi sklad pravokutnih i polukružnih niša, sa dva reda stupova nad kojima su kameni vijenci s portretima Dioklecijana i carice Priske.

Od sedmog stoljeća ova građevina posvećena je Mariji na nebo uznesenoj, a kasnije Sv. Dujmu. Kršćani su Dioklecijanu uzvratili istom mjerom, uklonili su idole, a sarkofag mu do danas nije pronađen.

Srećom, kasnije su uslijedili značajni doprinosi u ime kršćanske vjere. Andrija Buvina izradio je velebne vratnice, briljantne bočne oltare isklesali su Bonino iz Milana i Juraj Dalmatinac...

Tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone lani je na homiliji u Splitu rekao da je Sv. Duje najstarija katedrala na svijetu.

Ipak, ovaj podatak nije ušao u široku primjenu. Ako na internetu tražite najstariju katedralu, najčešće se spominje Aachenska (805.), u kojoj se krunio Karlo Veliki koji je htio obnoviti rimsko carstvo, ali na kršćanskim zasadama.

sandi vidulić


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 17. studeni 2009. 17:53
radilal, dobro si reka, to in je tradicija, tuđe rušit i onda od tega srušenega gradit svoje. srića da ovu nisu srušili nego samo okupirali!
Komentar od: njarnjas09 | Komentirano: 16. studeni 2009. 22:31
@ Radikal
Znači priznaješ da koristiš raznorazne opijate?!
Pa ionako se vidi da to je mozgić lagano spržen :)
Komentar od: Radikal | Komentirano: 16. studeni 2009. 20:51
Križari, obični pljačkaši koji grade svoje hramove na tuđim.

Ne razlikuju se puno od agresivnog islama.

Drugi putevi vode do postizanja sreće, harmonije i mira.
Komentar od: Dom57 | Komentirano: 16. studeni 2009. 18:01
Aachenska???....Sv. Duje je jedna od najstarijih ali najstarija katedrala na svitu je Basilica di San Giovanni in Laterano u Rimu...ona je sjediste rimske biskupije ...
posvecena je u IV stoljecu...
http://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_St._John_Lateran