Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 16.11.2009. u 17:02

Priče iz palače by Sandi Vidulić: Najstarija katedrala

Dioklecijan je progonio kršćane, a povijesnom ironijom njegovo zadnje počivalište proglašava se najstarijom katedralom na svijetu. Istočno od Peristila sagrađen je osmerokutni mauzolej u kojeg su smješteni carevi posmrtni ostaci.

Sarkofag se nalazio u središtu zdanja koje predstavlja jedan od najočuvanijih antičkih hramova. Unutrašnjost krasi sklad pravokutnih i polukružnih niša, sa dva reda stupova nad kojima su kameni vijenci s portretima Dioklecijana i carice Priske.

Od sedmog stoljeća ova građevina posvećena je Mariji na nebo uznesenoj, a kasnije Sv. Dujmu. Kršćani su Dioklecijanu uzvratili istom mjerom, uklonili su idole, a sarkofag mu do danas nije pronađen.

Srećom, kasnije su uslijedili značajni doprinosi u ime kršćanske vjere. Andrija Buvina izradio je velebne vratnice, briljantne bočne oltare isklesali su Bonino iz Milana i Juraj Dalmatinac...

Tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone lani je na homiliji u Splitu rekao da je Sv. Duje najstarija katedrala na svijetu.

Ipak, ovaj podatak nije ušao u široku primjenu. Ako na internetu tražite najstariju katedralu, najčešće se spominje Aachenska (805.), u kojoj se krunio Karlo Veliki koji je htio obnoviti rimsko carstvo, ali na kršćanskim zasadama.

sandi vidulić


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: bumbarzzz | Komentirano: 17. studeni 2009. 17:53
radilal, dobro si reka, to in je tradicija, tuđe rušit i onda od tega srušenega gradit svoje. srića da ovu nisu srušili nego samo okupirali!
Komentar od: njarnjas09 | Komentirano: 16. studeni 2009. 22:31
@ Radikal
Znači priznaješ da koristiš raznorazne opijate?!
Pa ionako se vidi da to je mozgić lagano spržen :)
Komentar od: Radikal | Komentirano: 16. studeni 2009. 20:51
Križari, obični pljačkaši koji grade svoje hramove na tuđim.

Ne razlikuju se puno od agresivnog islama.

Drugi putevi vode do postizanja sreće, harmonije i mira.
Komentar od: Dom57 | Komentirano: 16. studeni 2009. 18:01
Aachenska???....Sv. Duje je jedna od najstarijih ali najstarija katedrala na svitu je Basilica di San Giovanni in Laterano u Rimu...ona je sjediste rimske biskupije ...
posvecena je u IV stoljecu...
http://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_of_St._John_Lateran