StoryEditorOCM
Dalmacijanema kraja sudskoj ‘trakavici’

Dalmatinka nova: stečaj zapeo na Visokom trgovačkom sudu

Piše PSD.
9. studenog 2009. - 21:23
Razočarani smo odnosom Visokog trgovačkog suda, a čini nam se i razložno zabrinuti hoćemo li ponovno biti isporučeni talijanskim vlasnicima “Dalmatinke nove”, braći Ladini, da se nad nama iživljavaju – izjavila je u ponedjeljak Iva Radonja, predsjednica Nezavisnog sindikata “Dalmatinke nove” koja predvodi obespravljene radnike te sinjske tvrtke, nakon što je doznala da je Trgovački sud u Splitu po treći put odgodio održavanje zakazanog izvještajnog ročišta.

Sudac Ivan Basić iz Trgovačkog suda u Splitu 20. listopada održao je ispitno ročište na kojemu je stečajni upravitelj Vedran Šeparović izvijestio da su vjerovnici prijavili potraživanja od 155 milijuna kuna, ali on je većinu odbio i priznao samo 31.970.000 kuna od čega se preko 20 milijuna odnosilo na neisplaćene plaće, otpremnine i poreze i doprinose na plaće radnika.

Za 27. listopada bilo je zakazano izvještajno ročište na kojemu se trebao osnovati Odbor vjerovnika i usmjeriti tijek stečaja.

Kako, međutim, Visoki trgovački sud u Zagrebu nije rješio žalbu Ladinija, Trgovački sud u Splitu blokiran je i ne može održati izvještajno ročište niti donijeti bilo kakvu drugu odluku. - Na ispitnom ročištu bili su zadovoljni što je sud priznao potraživanja radnika, a odbio potraživanja Ladinija i većine drugih.

Poučeni neometanim nezakonitim postupcima braće Ladini, strahujemo da će oni upravo tu odluku iskoristiti kao argument svojoj tvrdnji da “Dalmatinka nova” nije prezadužena jer, eto, realno duguje svega 32 milijuna kuna. Još više se bojimo da bi Visoki trgovački sud taj njihov argument mogao uvažiti. Radnici “Dalmatinke nove” više od 14 mjeseci nisu primili ni kune. Umjesto zadovoljštine, moralne i materijalne, ponovno smo prisiljeni na okupljanja i prosvjedovanja, s tim da će naši potezi biti radikalniji od dosadašnjih – kaže Radonja.

toni paštar / EPEHA




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:04