StoryEditorOCM
Dalmacijaoriginalni suvenir slikarice vesne bader

Sinjska alka na šahovskom polju

Piše PSD.
4. lipnja 2009. - 00:32
Autorica i šahovnica                                          Vito PeriĆ / EPEHA
Sinjska slikarica i vlasnica obrta za izradu suvenira ‘‘Art uniat’’ Vesna Bader izradila je originalni suvenir ‘‘Sinjski povijesni šah’’ i tako povijesnu bitku iz 1715., u čiju slavu se i danas održava Alka, prebacila na šahovsko polje.

U kutiji od mahagonija smještene su šahovske figure izrađene od poliestera.

- Modre figure predstavljaju sinjsku vojsku, a bijele tursku. Pošto su Turci u povijesnoj bitki izgubili, dali smo im prednost odjenuvši ih u bijelo. Naime, bijele figure u šahu imaju pravo prvog poteza - rekla je Vesna Bader.

- Za sinjsku vojsku izabrala sam modru boju koja je u stvari boja čoje od koje se šiva dio alkarske odore. Kad se figure poslože u kutiju, ona se zatvara poklopcem od pleksiglasa na kojem je ugravirana slika Gospe Sinjske.

Kad je kutija zatvorena, slika Gospe se nalazi iznad sinjskih figura i na taj način simbolično prikazuje Gospinu pomoć i zaštitu naših vojnika - ispričala je sinjska umjetnica.

Ona svoj suvenir promovira pod nazivom ‘‘Poklanjajmo sinjsko’’ te najavljuje zaštitu autorskog djela, kako se ne bi neovlašteno koristilo. Uz kutiju sa šahovskim figurama je mali prospekt boje crvene čoje na kojem su napisana pojašnjenja svake figure, te kratak opis povijesne bitke 1715. pod zidinama sinjske utvrde.

Zanimljivo je da alkarski pješaci kleče na kamenu jer su, kako je rekla umjetnica, gorštaci s kamena, a turski pješaci kleče na jastucima, jer je jastuk nezaobilazni dio turskih dnevnih boravaka.

Prvu verziju njezina šaha je na dar dobio predsjednik Mesić kad mu je garnituru šaha uručio alkar Ivica Perić prije osam godina na prijamu na Pantovčaku.

- To je bila prva verzija, a potom sam godinama dotjerivala i usavršavala današnji original - rekla je slikarica Bader.

Vito Perić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:22