StoryEditorOCM

Radnici splitske Željezare traže intervenciju Vlade

Piše PSD.
10. travnja 2009. - 18:39
Radnici splitske Željezare danas su od hrvatske Vlade pismeno zatražili da interevenira u toj tvrki i raskine kupoprodajni ugovor s poljskom tvrtkom "Zlomrex" jer im ne isplaćuje plaće, a već pet mjeseci ne uplaćuje im ni mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izvijestio je u petak povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari Mladen Bekavac.

Radnici su se na to odlučili jer Uprava Željezare nije ispunila nedavno obećanje da će najkasnije do jučer (četvrtak) u ponoć isplatiti plaće za veljaču ove godine.

"To se nije dogodilo, a radnicima je danas, to jest poslije isteka obećanog roka, uplaćeno tek 50 posto plaće za veljaču, što znači da su nas obmanuli, slagali nam i doveli nas u bezizlaznu situaciju", rekao je Bekavac.

"Imamo spoznaje i da Uprava Željezare namjerava raskinuti kolektivni ugovor i otpustiti 110 od 480 radnika pa očekujemo da se u sprječavanje tog plana umiješaju Fond za privatizaciju i Vlada jer je kolektivni ugovor dio kupoprodajnog ugovora iz 2007. godine koji se poljska tvrtka 'Zlomrex' obvezala poštovati", rekao je Bekavac.

Početkom ovog tjedna u splitskoj Željezari privremeno je pokrenuta proizvodnja pošto je predsjednik Uprave poduzeća Michal Konczak pismeno obećao radnicima da će im najkasnije do četvrtka, 9. travnja, navečer, isplatiti plaću za veljaču ove godine. Proizvodnja u splitskoj Željezari zaustavljena je krajem veljače ove godine zato što je Proplin prekinuo isporuku plina.

Bekavac je danas rekao da su računi splitske Željezare još uvijek blokirani jer tvrtka mnogim dobavljačima duguje 40 milijuna kuna.

"Tijekom 2008., zbog lošeg poslovanja većinskog vlasnika 'Zlomrexa', Željezara je pretrpjela gubitak od 100 milijuna kuna", ustvrdio je Bekavac.

Također je rekao da će Radnici splitske Željezare nakon uskrsnih blagdana raditi nekoliko dana kako bi u potrošili preostale zalihe starog željeza, a ako se Vlada i Fond za privatizaciju do tada ogluše o njihove zahtjeve, organizirat će javne prosvjede.

                                                                                                                                             (h)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:45