StoryEditorOCM
Dalmacijapočela rekultivacija kave ‘10. kolovoza’

Tupinolom - zelena oaza u Kaštel Sućurcu

Piše PSD.
29. studenog 2008. - 19:51

Nakon gotovo 100 godina od njegova postojanja, “Cemex Dalmacijacement” počeo je biološku rekultivaciju dijelova tupinoloma “10. kolovoz”, na kojima je završena eksploatacija, i to na ukupnoj površini od 13.120 metara četvornih.

Projekt biološke sanacije eksploatacijskog polja rad je Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a ukupna investicija za radove iznosila je 327.000 kuna.

Svrha ovog projekta, kako ističu iz Odjela za zaštitu okoliša u DC-u, jest stvoriti zaštitni šumski pojas, spriječiti eroziju, osigurati stabilnost zemljišta te zaštititi tlo i regulirati otjecanje vode.

S obzirom na to da se cijelo eksploatacijsko polje nalazi u EU-mediteranskom području, taj prostor predviđen je za sadnju zimzelene šumske vegetacije, i to stabala raznih vrsta cedra, čempresa, alepskog bora, crnike, jasena te grmolikih vrsta planike, lovora, mirte, zelenike, brnistre, mušmulice, oleandra, penjačice bršljana i lozica kao i trajnica lavande, ružmarina i primorskog dragušca.

Na upit koje je točno radove obuhvatila biološka rekultivacija tupinoloma “10. kolovoz”, Merica Pletikosić, voditeljica DC-ova Odjela za zaštitu okoliša, ističe:

- Najveći dio radova odnosi se na pripremu terena za sadnju. Ovi radovi su uključivali čišćenje površina i nasipanje plodne zemlje kako bi se osigurali povoljni uvjeti za rast i razvoj posađenih biljaka. Nakon pripreme terena slijedilo je kolčenje iskopanih sadnih jama, gnojidba te sadnja.

Pletikosić ističe kako je zasađeno 428 stablašica, 1569 grmova i penjačica te 600 komada trajnica. Isto tako, dodala je kako se biološka rekultivacija financira iz sredstava koja se mjesečno rezerviraju u svrhu rekultivacije tupinoloma, i to po toni zdrobljene sirovine. Rezervacija sredstava obavlja se, dodaje ona, još od početka 2004. godine.

- Do 2010. godine planiramo rekultivirati površine od preostalih 66.500 metara četvornih na kojima je završena eksploatacija. Rekultivacija će se provesti na sustavan način kako bi se obnovila staništa i omogućio povratak autohtonoga biljnog i životinjskog svijeta - izjavila je Merica Pletikosić, napominjući iznimno važan cilj tvrtke, a odnosi se na održavanje zelenih otoka u svim njihovim tvornicama, kojima se pridaje velika pozornost.

 jakov žarko / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:40