StoryEditorOCM
DalmacijaSramota

Danas je 17. veljače 2016., a ovo je sanitarni čvor za liječnicu ambulante u Blizni Donjoj

Piše Piše Ivica MARKOVIĆ
17. veljače 2016. - 19:39
Split, 160216. Jedini sanitarni cvor koji se koristio za pranje ruku i medicinskih instrumenata koji se koristio do prije nekoliko mjeseci u podruznici Doma zdravlja u Blizni Donjoj. Na fotografiji: nosac za sapun Foto: Duje Klaric/CROPIX

Na fotografiji je sanitarni čvor za pranje ruku i instrumenata, koji se u ambulanti zdravstvene stanice u Blizni Donjoj (poviše Trogira) nalazio do prije tri, četiri mjeseca i koji je za svoj svakodnevni rad koristila liječnica iz te ambulante. Taj sanitarni čvor star je šezdesetak godina i moglo ga se vidjeti u scenografijama iz ambulanti u partizanskim filmovima, ali i u romanima Alana Forda.

Sanitarni čvor ima sve što pravom liječniku treba. Sastoji se od kajina (posude za vodu), svojevrsnog rezorvoara za vodu, koji sliči na vodokotlić i koji na sebi ima malu špinu, a ima i stalak za sapun, ručnik, kao i stalak za kantu koji se nalazi ispod kajina.

I tako je do prije tri, četiri mjeseca liječnica koja je tu radila dvadeset godina nosila kantu s vodom kako bi mogla obavljati dnevnu higijenu.

No, onda su iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije uredili tu ambulantu u Blizni Donjoj. Napravili su veliki rezervoar s pumpom, kako bi liječnica u ordinaciji mogla imati tekuću vodu (vatrogasci uredno, po potrebi, rezervoar pune vodom). Uređen je i novi zahod, budući je do tada imala poljski "zahod" bez priključka za vodu, u koji, dakako, nitko nije išao.

E, ali pustimo to, zar nije ljepše slušati mitove 'o hrvatskom zdravstvu za 21. stoljeće, brojnim CT-ima, MR-ovima i sličnim skupim uređajima'. A to što neki hrvatski liječnici u manjim sredinama ni u u zahod nisu mogli otići, jer ga na radnom mjestu nisu ni imali..., pa ta se priča i ne uklapa u - dvadeset i prvo stoljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:26