StoryEditorOCM
Dalmacija'ČESTITKA' NA BRISAČU

Solin: na parkiralištima nelegalno naplaćuju dnevne karte

11. veljače 2016. - 00:40

Je li moguće da vam, nakon što ste se 15 minuta duže zadržali na plaćenom parking-mjestu, koncesionar naplati kaznu u obliku dnevne karte? U Dubrovniku, Rijeci i Varaždinu ne, no u Solinu – da!

Čitatelj nam, naime, kaže kako je SMS-om platio sat parkinga koji košta, inače, četiri kune, no nije se sjetio produžiti ga, odnosno ostao je 15 minuta duže. Umjesto da mu gradska tvrtka "Infoparking Solin" naplati, eventualno, dodatni sat parkiranja, na brisaču mu ostavljaju poruku o tomu kako je dužan platiti dnevnu parkirališnu kartu u iznosu od 48 kuna.

Kako su se namjerili na vozača koji je posumnjao u zakonitost, odnosno ustavnost spomenute odluke, počela je prepiska između oštećenog potrošača i koncesionara. "Infoparking" se pozivao na odluku Grada Solina kojom im je dopušteno naplaćivanje dnevne karte.

U splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača napominju kako svaki grad drukčije to regulira, no da je Ustavni sud o naplati ove vrste kazne donio svoje mišljenje.

– Dosad je u vezi s tim doneseno više odluka nadležnih tijela, počevši od Ustavnog suda, koji je naplaćivanje dnevne parkirne karte zabranio uz objašnjenje da je riječ o ugovornoj kazni, pa su jedinice lokalne samouprave, kojima takvo kažnjavanje predstavlja izdašan prihod, donijele nove odluke s novim terminom koji je sadržajno isti, a sve kako bi izigrale odluku Ustavnog suda. Međutim, nikakvom se formalnom promjenom naziva "ugovorne kazne" zbog neplaćanja parkiranja u tzv. dnevnu parkirališnu kartu ne može promijeniti njezina suština, odnosno činjenica da je riječ o "novčanoj kazni" koja se zakonski ne može naplaćivati zbog neizvršavanja novčanih obveza – iscrpno objašnjava Iskra Maras, pravna savjetnica u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača.

Logično bi bilo da davatelj usluge potražuje naknadu cijene za vrijeme u kojem je usluga stvarno korištena (u slučaju Solinjanina četvrtina cijene jednog sata, op.a.), pa i stvarne troškove i zatezne kamate koje bi korisnik zbog kašnjenja bio u obvezi platiti. Praksa naplaćivanja dnevne karte nelegalna je i prema odredbama članka 96. Zakona o zaštiti potrošača. Stoga svi koji se nađu u istoj situaciji kao Solinjanin s početka priče mogu biti sigurni da imaju adute u rukavu u slučaju odbijanja plaćanja, odnosno eventualnog spora s koncesionarom parkirališta. 


Podolnjak ukinuo dnevne karte u Varaždinu

Za razliku od Solina, Grad Varaždin je na inicijativu dr. sc. Roberta Podolnjaka, profesora ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu i aktualnog Mostova zastupnika, krajem 2012. godine ukinuo tzv. dnevne parkirališne karte kao nezakonite i zamijenio ih višesatnima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:11