StoryEditorOCM

Lopovi ‘počistili’ Spomen-dom ‘Puma’ na Velikoj Duvjakuši

Piše PSD.
27. rujna 2015. - 16:27
Iz planinarske kuće na Velikoj Duvjakuši (1708 m), koja je ujedno Spomen-dom Sedme gardijske brigade, popularnih “Puma”, nepoznati lopovi ukrali su dva masivna stola i četiri klupe vrijednosti veće od 15 tisuća kuna. Već ranije iz iste kuće nestajali su sitni inventar i alat.

Ovo je jedna od najljepših planinarskih kuća u Hrvatskoj i planinarska kuća na najvišoj nadmorskoj visini. U vlasništvu je HGSS-a koji je vodio njenu izgradnju, a u čemu su sudjelovali pripadnici te humanitarne udruge i planinari iz brojnih udruga predvođeni splitskim “Dinaridima”.

- Ogorčeni smo i tužni zbog ovakvih postupaka pojedinaca. Ogorčeni što postoje takvi ljudi, a tužni što ne poštuju svetost planine Dinare. Upravo su na Dinari tijekom Domovinskog vođene bitke koje su bile ključ za konačno oslobađanje Hrvatske, kaže Darko Gavrić Čerčo iz HGSS-a.

Podsjetimo, prije nekoliko godina još uvijek nepoznati počinitelji zapalili su dvije planinarske kuće na Dinari i Kamešnici. HGSS s planinarima napravio je nove. Ova na Velikoj Duvjakuši kapitalni je objekt, posebno omiljena među planinarima. Uvijek je otvorena, u njoj uvijek ima dovoljno vode i drva.

U ovoj planinarskoj kući može živjeti i spavati 25 osoba, a puno većem broju ljudi može osigurati utočište od nevremena kakvo na najvišem dinarskom vrhu s hrvatske strane tu često vlada.

Kako su na Dinari tijekom ratnih operacija poginula 32 pripadnika slavnih “Puma” odlučeno je da ta planinarska kuća bude nazvana po toj slavnoj gardijskoj brigadi.

Treba, međutim, podsjetiti da oživljavanje Dinare i Kamešnice nekima sigurno smeta, bilo švercerima posebnim vrstama robe ili lovokradicama. Takvi su na sve načine pokušavali onemogućiti HGSS i planinare u izgradnji ove kuće.

Pa su graditeljima minirali teško probijene pristupne ceste, a kada ih to nije zaustavilo, u ceste su im ukopavali čelične šiljke pa je isparan veliki broj autoguma. Sve to je poznato i policiji.

Nažalost, do sada su palitelji dviju kuća na Kamešnici i Dinari, mineri cesta i ugrađivači čeličnih šiljaka ostali - nepoznati.

T. PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:56