StoryEditorOCM
DalmacijaNIJE NEGO

Norveški investitori iz Sućurja poručuju: Ne dugujemo ništa, a protiv Tabaka i Gadže podnijeli smo kaznene prijave

Piše PSD.
22. kolovoza 2015. - 00:49

Tvrtka PPK “Nekretnine” (“Prime Property Kroatien”) nikome nije dužna 37 milijuna kuna, zbog čega nas je sud na osnovi mjenice koju je podnio Ivica Tabak -  promptno blokirao. Budući da smo podnijeli žalbu na tu odluku, nadamo se da će sud jednako tako brzo odlučiti o njoj.

Vjerujemo u hrvatsko pravosuđe – kazao je Jan Andre Aasmoen iz tvrtke PPK “Nekretnine” na konferenciji za novinare organiziranoj u Splitu, u hotelu “Park”, a u povodu napisa da je veliki turistički projekt u Sućurju na Hvaru, vrijedan 250 milijuna eura, iza kojeg stoji norveški kapital – blokiran.

Podsjećamo, investitori iz inozemstva već osam godina čekaju početak izgradnje velikog hotelsko-apartmanskog naselja pod nazivom “Zaljev sv. Jurja”, i taman kad su nakon Izmjena i dopuna Prostornog plana općine Sućuraj mislili da je put za realizaciju otvoren – udario je grom iz vedra neba. Bivši poslovni partneri Svetomir Gadže i njegov punac Ivica Tabak zatražili su da se Gadži isplati dugovanje od 37 milijuna kuna. 

Rješenje je donio Općinski sud u Zagrebu, a riječ je o privremenoj blokadi računa PPK “Nekretnine” u tom iznosu, što u praksi znači da Norvežani trenutno ne mogu poslovati preko njega. Dug je nastao, navodno, tako da je Gadže za “Apodis”, koji je poslije integriran u PPK “Nekretnine”, kupovao zemlju od Sućurjana i prodavao je strancima za proviziju, međutim, požalio se medijima, posao mu nikada nije plaćen. Zato je sada njegov punac Tabak odlučio aktivirati mjenicu jer je Prostorni plan, bez kojega se ne bi mogla ishoditi dokumentacija za projekt, konačno usvojen, pa i naplata dugova ima smisla. No, novac s računa Norvežana nije ovršen.

S druge strane, čulo se u kuloarima konferencije za novinare, Norvežani sumnjaju da je mjenica koja se pojavila niotkud antidatirana i bez pokrića. Sumnjaju da se radi i o izmišljenom pravnom poslu između zeta i punca – Tabaka i Gadže – no sumnje i dokaze, baš kako je rekao Aasmoen novinarima – valja prepustiti na odlučivanje sudovima, ma koliko sve dugo trajalo.

A zna trajati, raspitali smo se, od pet dana do pet mjeseci, barem kad sudovi odlučuju na temelju žalbe, u konkretnom pitanju Norvežana koji traže da se račun deblokira kako bi nastavili s radom jer, kazao je Aasmoen, i dalje vjeruju da će uskoro krenuti s realizacijom projekta.

– Mi ništa nismo dužni tvrtki koju smo preuzeli. Obavljen je due diligence i pokazalo se da je tvrtka, koja je inkorporirana u PPK “Nekretnine”, bez dugovanja i tereta. I u ugovoru o preuzimanju tvrtke stoji da nema nikakvih opterećenja – kazao je Andre Aasmoen, pokazujući ugovor predstavnicima sedme sile.

– Vjerujemo da će hrvatsko pravosuđe riješiti ovaj slučaj. Također, angažirali smo stručnjake iz područja građanskog i kaznenog prava, i podnijeli kaznene prijave protiv Ivice Tabaka i Svetomira Gadže – kazao je Aasmoen.

Predstavnik PPK “Nekretnina” potvrdio je da brza realizacija projekta, neovisno o (ne)utemeljenosti zahtjeva Ivice Tabaka za naplatom pet milijuna eura, ovisi o postupku dokazivanja vlasništva nad otkupljenom zemljom, a koje se odvija u krugu: posjednici, njihovi odvjetnici, DORH i sudovi. Novinari su upozorili Aasmoena da to zna potrajati godinama.

– Mi smo svjesni da hrvatsko pravosuđe možda nije brzo kao norveško, međutim, mi, ponavljam, vjerujemo u njega. Do sada smo u projekt uložili 20 milijuna eura – rekao je Aasmoen.

Kontaktirali smo i Tomislav Zorića, odvjetnika Ivice Tabaka. On kaže da nam Norvežani nisu pokazali vjerodostojnu dokumentaciju, jer su postojali i aneksi ugovora koji su vrlo važni u cijeloj priči.

– Prema prvom ugovoru, predviđena cijena za tvrtku “Apodis” bila je 18 milijuna eura. Međutim, prije “Apodisa” postojale su tvrtke “Dorsum” i “Dorsum unus” s kojima je Tabak ušao u cijeli projekt. Da bi se osigurao da će mu sve biti plaćeno, u siječnju 2009., prije potpisivanja ugovora s Norvežanima, Tabak je s tim tvrtkama i “Apodisom” sklopio ugovor prema kojem ima pravo na naknadu u neutvrđenom fiksnom iznosu ako ostvari sklapanje predugovora s prodavateljima zemlje i prenese ugovore s “Dorsuma” na “Apodis”.

On je to i učinio, a “Apodis” mu je dao bjanko mjenicu koja je ispunjena na dva milijuna kuna, a druga će biti po dospijeću. Ta tražbina dospijeva ako se donese prostorni plan. U slučaju da prostornog plana općine Sućuraj nikada ne bude, Ivica Tabak, prema ugovorenom, ne bi imao pravo ni na što – tumači Zorić.

Dakle, kao što je poznato, Izmjene i dopune Prostornog plana zaživjele su, prošle su, kako se kaže, “na oooruk”, i Tabak je odlučio tražiti svoje.

– Važan je i dodatak ugovora između Svetomira Gadže i norveških investitora. Budući da je prva cijena “Apodisa” bila 18 milijuna eura, u ožujku 2010. snižena je na 5.100.000 eura, a to sniženje cijene predviđeno je za dug. Tu je važno još nešto, a to je predviđena cijena zemljišta za vlasnike, jer to nije platio “Apodis”, a trebao je isplatiti sve vlasnike zemlje iz norveške dokapitalizacije, no oni to nisu učinili.

Zato je došlo do aneksa u koje su uključena potraživanja Ivice Tabaka i predviđena cijena zemlje po izračunu Ivice Tabaka – kaže Zorić i dodaje da je problem nastao jer se u međuvremenu Norvežani ne javljaju Tabaku na niz e-mailova.

– On se htio dogovoriti oko dugovanja, ali oni su se jednostavno oglušili. Gase “Dorsus” i “Dorsus unus”, a Jan Andre Aasmoen osniva svoje trgovačko drušvo “Janos” d.o.o. u prosincu 2014. Istodobno uz gašenje “Dorsusa” i “Dorsus unusa”, pripajaju “Apodis” PPK “Nekretninama”. Oni su mislili da Tabak neće znati za to pripajanje.

“PPK Nekretnine” i vlasnik majka “Prime Property Croatia” sklapaju ugovor, pa na osnovi hipoteke liježu na svu zemlju u Sućurju i bilježe zalog u iznosu od 19 milijuna eura, jer su navodno toliko i uložili. Zemlju su platili oko četiri milijuna eura, a “legli su” na 19 milijuna eura. Pitanje je gdje je završio ostatak, a mi imamo uvid u dokumentaciju. 

Platili su libanonske i bejrutske projektante osam milijuna eura i prije nego što je donesen Prostorni plan Sućurja, koji je uvjet da se uopće krene u posao. Kasnije s tim projektantima koje su platili raskidaju ugovore, a onda angažiraju druge. A te druge ne znamo ni koliko ih plaćaju. Čudno.

Odgovore ne znaju ni norveški radnici, seljaci, ribari, mali dioničari. Nikome nije jasno zašto Norvežani plaćaju zemlju, a ne knjiže se na nju. Ispada da ovdje dioničari predstavljaju dva čovjeka za koje oni u Norveškoj uopće ne znaju što rade – kaže Zorić.

SAŠA LJUBIČIĆ

Iza projekta su samo Norvežani

Jan Andre Aasmoen kazao je da je danas u tvrtki PPK “Nekretnine” prisutan samo norveški kapital, no istina je da je poslovna inicijativa bila na strani hrvatskih poduzetnika, koji su njih pozvali u zajednički posao.

– Oni su nama došli s idejom da se uključimo u realizaciju ovog projekta, međutim, kad smo 2009. shvatili da se stvari neće razvijati u novom smjeru u kojem smo mi mislili, odlučili smo kupiti tu tvrtku i nastaviti s poslom.

Veleposlanstvo se ne miješa

Aasmoen je istaknuo da oni ni na koji način nisu tražili od norveškog veleposlanstva da se miješa u ishod spora.

– Oni su obaviješteni o našoj investiciji, međutim, od njih se nije tražilo, niti smo ikada namjeravali tražiti da se na bilo koji način umiješaju u posao.

Tabak: Neka sud odluči

Pet godina nakon prodaje “Apodisa” Ivice Tabaka Norvežanima iskrsnuo je dug. Tabak tvrdi da mu je “Apodis”, koji je u međuvremenu postao PPK “Nekretnine”, dužan pet milijuna eura ili točno 37,5 milijuna kuna. – Ne mogu o tome preko telefona, ali ono što ću vam reći jest da smo mi parnicu protiv PPK “Nekretnina” pokrenuli i da ćemo do onoga što potražujemo doći na legalan način. Postoji sud, pa neka odluči tko je u pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:38