StoryEditorOCM
Dalmacijasnaga vjere

Rijeka hodočasnika na putu Majci Božjoj

Piše PSD.
9. kolovoza 2015. - 09:27
Ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu sinoć se okupilo mnoštvo mladih vjernika, kojima je tu bila polazna stanica hodočašća Majci Božjoj u Sinju, koje već tradicionalno organizira Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Ispred crkve već su se u popodnevnim satima počeli skupljati hodočasnici iz cijele Dalmacije, s obzirom da su se od 19.30 mogli ispovijediti, dok je svečano misno slavlje započelo u 21 sat, a predvodio ga je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Među mnoštvom pripadnika mlađe generacije prije početka mise zatekli smo tri djevojke – sestre Anđelu i Vedranu Drnasin iz Prgometa, kao i njezinu prijateljicu koja je bila previše sramežljiva za priču i fotografiranje. Na leđima su im ruksaci, na nogama patike, a na licu – osmijeh. Anđela nam se povjerila kako je obećala Gospi Sinjskoj da će nastojati svake godine hodočastiti joj i zahvaljivati joj za zdravlje i ljubav koju u životu ima od svojih bližnjih i prijatelja.

- Inače, smatram da se velike stvari događaju u skupnoj molitvi u ovakvim prigodama, zato mislim da bi se ljudi općenito trebali tome više posvetiti, pogotovo u ovakvim vjerskim blagdanima – kazala nam je ova 24-godišnjakinja i dodala kako će njene molitve ovom prilikom ići za voljenu osobu i zdravlje svih bolesnika, jer i sama radi u zdravstvenoj ustanovi.

Hodočašće izdrži bez problema, jer kada postoji motivacija, ništa joj, veli, nije teško. Sa sobom je ponijela bocu vode, sendvič, jednu presvlaku i puno srce. Više joj ne treba.

Malo dalje od njih, primjetili smo ekipu od troje prijatelja. Po godinama sigurno ne spadaju u kategoriju mladih, ali to ionako nije važno. Volja je bitna, a kod njih nije bila upitna. U ovoj ekipici pred objektivom kolege Marija svi se razbježaše, osim 48-godišnjeg Rina Dujmovića iz Grabovca, koji nam je hrabro priznao da mu je ovo prvo hodočašće u Sinj. Što ga je motiviralo da krene ovaj put, pitamo ga.

- Prijateljstvo. Nije ni neka muka ni problem, već sam obećao prijateljima pa ih ne mogu ostaviti na cjedilu. Nadam se da će mi ovo hodočašće prerasti u tradiciju. Pomolit ću se Bogu za zdravlje, to je ipak najvažnije! – zaključio je Rino.

Nakon svečane mise, okrijepljeni molitvom i vođeni pjesmom, rijeka mladih vjernika uputila se iz Solina prema Sinju, svatko sa svojim zagovorima i nakanama, čvrsti u uvjerenju da Blažena Djevica Marija svakom od njih pruža nadu i utjehu.

Nikolina Lulić
foto: Mario Todorić / Cropix

Hodočašće po mjeri čovjeka

Mons. Marin Barišić na početku mise ohrabrio je i pozdravio sve hodočasnike, posebno one kojima je ovo prvo hodočašće, kao i sve one koji su došli iz drugih zemalja te one koji su na odmoru u Dalmaciji, a vjerno hodočaste Gospi Sinjskoj.

- Teško je naći hodočašće tako sadržajno, tako po mjeri čovjeka kao što je ovo – istaknuo je nadbiskup, koji je u propovijedi naglasio kako je potrebno da se u životu više okrenemo vjeri i približimo Bogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:44