StoryEditorOCM
DalmacijaMATIRALI SAMI SEBE

Mrčić: Sućurjani, što sad hoćete!?

Piše PSD.
8. svibnja 2015. - 20:55
Što će biti s izmjenama i dopunama Prostornog plana Općine Sućuraj, je li prema vladajućim HDZ-ovcima “prošao” ili je prema oporbenjacima iz SDP-a “pao”, još uvijek se sa sigurnošću ne može reći. Kako je načelnik Ivan Slavić (HDZ) najavio dodatno očitovanje od strane Ureda za državnu upravu i Županije, i mi smo krenuli tim tragom pokušavajući doznati kada će se ovaj gordijski čvor razvezati.

U Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije upozorili su nas kako upit s Hvara nisu još dobili, pa i ne mogu rezolutno kazati što će na kraju biti. S naglaskom kako se očitovanje može zatražiti u svako doba, nema “vezivanja” za neki od rokova, ali što je najbitnije konačnu odluku “za” ili “protiv” opet mogu donijeti samo ovlašteni predstavnici općine.

Mi smo svoje odradili

Što se spornog glasanja tiče, gdje je od 7 vijećnika njih šest bilo prisutno, trojica glasala za, dvojica protiv i jedan bio suzdržan, Ured kaže: - Predstavničko tijelo donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina članova tijela.

Budući da je za donošenje odluke bitno postojanje kvoruma te koliko se vijećnika izjasnilo “za“ odluku, manje je važno koliko je glasova bilo “protiv“ ili koliko je vijećnika “suzdržano“. No ako se u očitovanjima utvrde nepravilosti, Ured državne uprave naglašava kako se sve te odluke mogu proglasiti i ništavnima.

Niko Mrčić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje SDŽ, kaže kako do sada u svom poslovanju nije nikada imao ovakvu situaciju da jedinica lokalne samouprave stopira sama sebe.

- Općina ili grad pokrene proceduru usklađivanja prostornog plana sa županijskim i sada kada je sve odrađeno, usklađeno po zakonu, kada su prošle dvije javne rasprave, prostorni plan dobije naš pečat i suglasnost, oni ga stopiraju.

Naše ingerencije više nad ovim slučajem nema, svoje smo odradili, a i Ministarstvo graditeljstva je također dalo suglasnost za plan. Što hoće lokalni čelnici stvarno mi nije jasno, no sve je napravljeno i usklađeno prema Zakonu - pojašnjava Mrčić.

Sličan odgovor dobili smo i od Jurice Miličića, voditelja ispostave Hvar Upravnog odjela za prostorno uređenje SDŽ.

- Ako od nas zatraže dodatno očitovanje, očitovat ćemo se iako je naš posao okončan u fazi izmjene i dopune plana, te provođenju javnih uvida. Mi smo svoj posao obavili, a sada je red na vijećnicima Sućurja - koncizan je bio Miličić.

sandra barčot

Ministar Bauk: Trebala su im četiri glasa

Što će dalje biti s usvajanjem Prostornog plana pojasnio nam je i Arsen Bauk, ministar uprave, odmah ističući kako nije upoznat s detaljima općinskog Poslovnika.

- Po prvom postupku plan može stupiti na snagu objavom u Službenom glasniku, no za očekivati je kako će se netko žaliti. I nakon toga PP je van snage, pa sve dalje ide pod ingerenciju suda, koji će donijeti krajnju presudu, no to će potrajati - govori Bauk, iznoseći ikako do sada nije imao ovakvih slučajeva, pa Sućurjanima predlaže:

- Bolje im je na novoj sjednici Općinskog vijeća, gdje bi trebalo biti svih sedam vijećnika, zakonskom većinom odlučiti za DA ili PROTIV. Ako ne izglasaju PP onda ih čeka i mogući referendum, no opet ponavljam da nisam vidio detalje Poslovnika, pa ne mogu iznositi detalje. Tek sam sletio iz Splita u Zagreb, no mogu kazati barem što se glasanja tiče - ako je bilo šest prisutnih vijećnika, onda je potrebna većina od četiri glasa.


Ministarstvo graditeljstva: Odluka je na vijećnicima

- Prije donošenja prostornog plana mora se pribaviti suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja kojom Ministarstvo potvrđuje da je taj plan koji se želi usvojiti usklađen sa Zakonom o prostornom uređenju i propisima donesenim na temelju tog zakona. Ako te suglasnosti nema, plan se ne može donijeti - stoji u priopćenju Đurđice Čočić , glasnogovornice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:05