StoryEditorOCM
DalmacijaDOBAR POSAO U ČAPORICAMA

Mlijeka i sira imaju, a Grčić im obećao i novac

Piše PSD.
15. ožujka 2015. - 21:52

Sirana “Puđa” u radnoj zoni Čaporice primjer je poduzetništva kakvo Hrvatska treba i čiji razvoj potičemo. Ugodno sam iznenađen viđenim. U sirani je primijenjena najnovija tehnologija, računalno se upravlja proizvodnim procesom, a kvaliteta proizvoda je vrhunska. 

U ovoj pozitivnoj priči veseli da proizvodnja raste, da im tržište traži više nego trenutno mogu proizvesti, da su krenuli s izvozom i što je najvažnije da povećavaju zaposlenost, izravno i među svojim kooperantima, izjavio nam je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, koji je u subotu posjetio i razgledao siranu “Puđa” u triljskoj radnoj zoni i razgovarao s njezinim vlasnicima Ljubom Tomislavom Puđom.

Sirana “Puđa” u Trilju spada među rijetke primjere hrvatskog poduzetništva koju se bez zadrške može nazvati izvrsnom. Izrasla na ledini otvorena je prije nešto više od godinu i pol dana, a u prvi radni dan njezinih četiri, pet zaposlenih preradilo je 400 litara mlijeka. Danas triljska mljekara “Puđa” ima šesnaest stalno zaposlenih radnika i 180 kooperanata, od nedalekih Studenaca do Like i Banije.

- Prošlu godinu otkupili smo dva milijuna litara mlijeka. Dnevno preradimo oko šest tisuća litara, a u proljetno-ljetnom razdoblju i više od deset tisuća. Došli smo do proizvodnje od oko 300 tona sira o čijoj kvaliteti najbolje govori njegova sve veća potražnja od domaćih i u posljednje vrijeme potrošača u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Švedskoj. Cilj nam je rast u izvozu, a za to moramo širiti proizvodnju. Namjeravamo u najskorije vrijeme širiti naš proizvodni pogon u Čaporicama te nabaviti nove strojeve i uređaje koji će nam povećati produktivnost i otkloniti uska grla. U tome očekujemo pomoć države s tim da se nadamo kako će država poticati proizvođače mlijeka koje je nama sirovina. Mi bismo mogli uvoziti mlijeko, možda bi nam bilo i jeftinije nego nas košta otkupom od kooperanata, ali od takvog mlijeka sigurno ne bismo dobijali ovako kvalitetne proizvode, kažu braća Ljubo i Tomislav Puđa.

- Država će podržavati ovakve projekte. To nije puko obećanje. Do kraja mjeseca kroz Ministarstvo poduzetništva malim i srednjim poduzetnicima stavit ćemo na raspolaganje 4,4 milijarde kuna. Taj novac, u povijesti Hratske nikada veći, namijenjen je upravo ovakvim poduzetnicima za nove tehnologije, modernu opremu i daljnje širenje. Vlasnici su me informirali da su od osnutka poslovali s dobiti, kazali su da uredno podmiruju porezne obveze, plaćaju radnike i mlijeko kooperantima. To su reference koje jamče da za njihov daljnji rast mogu očekivati novac iz EU fondova, kazao je Branko Grčić.

T. PAŠTAR

Sirana u brojkama

16 zaposlenih

180 kooperanata

6000 litara mlijeka dnevno prerade

2 milijuna litara mlijeka otkupili su 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:18