StoryEditorOCM

Najbolji crljenak je Kairos tvrtke Vinski dvori

Piše PSD.
4. ožujka 2015. - 00:05
Najbolji crljenak kaštelanski je Kairos tvrtke Vinski dvori. Riječ je o posebnoj kategoriji u okviru 12. Večeri kaštelanskih vina, manifestacije koja se već tradicionalno održava početkom ožujka u sklopu proslave Dana Grada Kaštela.

Upravo tom kategorijom promovira se ova vrijedna autohtona sorta koja je proslavila Kaštela izvan granica Hrvatske, osobito kada je ustanovljeno da je crljenak kaštelanski otac zinfandela za kojeg se do tada držalo da mu je domovina Amerika.

Uzorke crljenaka i njegovih sinonima pribidraga i tribidraga, mogli su poslati svi njegovi proizvođači s područja Hrvatske.

Osim najboljeg crljenka, na Večeri kaštelanskih vinara, nagrade su dodijeljene i najboljim kaštelanskim vinarima koji su svoje uzorke poslali na ocjenjivanje krajem siječnja.

Najbolje bijelo vino je ono Mladena Kuzmanića kojemu je pripala i glavna nagrada u kategoriji opola.

Ovogodišnji šampion među kaštelanskim vinarima je Marin Milan čije je odležano crno vino dobilo najveću ocjenu. Najboljim crnim vinom proglašeno je vino Jakše Bedalova, a na 12. Večeri kaštelanskih vinara, kako su kazali organizatori pristiglo je ukupno 65 uzoraka vina.

Večeri vina manifestacija je koja - u organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine „Bijaći“ i Udruge vinara i vinogradara „Crljenak kaštelanski 2001.“ te suorganizaciji Grada Kaštela – na jednom mjestu svake godine okupi stotinjak Kaštelana koji na padinama Kozjaka njeguju stoljetnu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, a gradonačelnik Ivan Udovičić kazao je kako će ovaj događaj postati jedan od brendova grada Kaštela.

PIŠE: JAKOV ŽARKO
SNIMIO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:35