StoryEditorOCM
Dalmacijačudo u bakarića docu

Pred mještanima Čaljkušića u Lovreću se ‘zemlja otvorila’

Piše PSD.
2. ožujka 2015. - 10:25
Ona uzrečica “zemljo, otvori se” obistinila se u zaseoku Čaljkušići u Lovreću, općini zapadnoga dijela Imotske krajine kada se usred ledine otvorila zemlja s rupom od nekoliko četvornih metara, a u njoj se “ukazala” prostrana kaverna od čak 25 metara dubine. Sve se događalo pred očima iznenađenih mještana i prava je sreća što nitko nije upao u rupu, a mještani su odmah pozvali one koji se najbolje snalaze u podzemnlju – speleologe iz splitskog “Špiljara”.

Podzemne vode, a ne potres

- Došli smo do zaseoka Čaljkušići i mještani su nam odmah kazali da ljudi to povezuju s nedavnim potresima, no nastanak jame je povezan s radom voda na tom području - kaže iskusni Tonći Rađa. Dno je prostrana dvorana prilično velika oko 60 četvornih metara, a strop jame je držalo korijenje i kad su došle ove velike kiše jednostavno se urušio sloj zemlje debeo čak dva metra.

Pored Rađe, “Špiljarovu” speleološku ekipu činli su još i Daniel Krstulović Opara, Stipe Munivrana, Nino Šerić, Ivan Zebić Klepton i Vida Zrnčić.

Inače, kaverne su prirodne podzemne šupljine u koje nema prirodnih ulaza s površine terena. Njihovo otkrivanje vezano je uz veće građevinske zahvate na krškim terenima i kamenolome. U ovom slučaju možda je jednim dijelom pridonijelo oranje na ledini, a zatim i višestoljetna voda.

Speleolozi su se spustili do samog dna jame u Bakrića docu i ugledali veliki prostor prekriven nanosom zemlje koju stalno ispiru podzemne vode cjednice pa su zaključili da se radi o klasičnom krškom području u kojem ima na tisuće makro i mikro pukotina u kojima non-stop “radi” voda kap po kap, ali stotinama tisuća godina uz bujice i oborinske vode. Premda često ulaze u jame i špilje, ovaj je događaj poseban i za splitske speleologe - kaže Tonći Rađa:

- Speleolozi ulaze samo u one kroz koje mogu fizički proći i za nas je svaki ulazak u takvu kavernu interesantan – naglašava Rađa.

Sličan slučaj zabilježen je i u Primorskom Docu kada je u otvorenu rupu u zemlji upala ovca, no ovdje je sreća što se nije dogodilo ništa slično. Jama u Čaljkušićima tako je ostala kao zanimljivost među sumještanima i dokaz da nas priroda uvijek može iznenaditi.

ojdana koharević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 14:13