StoryEditorOCM
Dalmacijanakon godinu dana

Završeni radovi na rušenju kaštelanske kule Ćipiko, vlasnik nije došao po ključeve

Piše PSD.
22. prosinca 2014. - 14:58
Nakon točno godinu dana danas su i službeno završeni radovi na rušenju i vraćanju u prvobitno stanje kaštelanske kule Ćipiko u Kaštel Novom.

Naime, Ministarstva graditeljstva i kulture koja su prije nešto više od godinu dana, investitoru Anti Samardžiću zabranila daljnje radove na rekonstrukciji kule, koja je sastavni dio luksuznog hotelaza, zbog odstupanja od glavnog projekta, jučer su građevinu predala vlasniku. Iako se očekivalo kako će se Samardžić pojaviti na gradilištu ga ipak nije bilo, a prvu vijest o završetku radova na rušenju i vraćanju objekta u prvobitno stanje, doznao je upravo od nas u telefonskom razgovoru.

- Zahvaljujem Vam se na informaciji koju ste mi jutros putem telefona dojavili, a odnosi se na aktivnost koju poduzimaju državni dužnosnici na dvorcu Ćipiko. Informaciju o navodnoj predaji radova na tom urbanom kompleksu na kojem su Ministarstvo graditeljstva i Ministarstvo kulture RH, združenim aktivnostima, srušili krunu najljepše novorekonstruirane građevine u Kaštelima, te u moru porušili fizičku zaštitu tog Kaštelanskog bisera, od Vas mi je prvi glas, što me, moram priznati i ne čudi, jer upravo dužnosnici iz spomenutih ministarstva smatraju, kako su rušenjem konačno postigli dugo planirani cilj “UNIŠTITI PROJEKT CIPICCO“ i sve ono što je povezano uz taj projekt - kategoričan je Samardžić.

- Očito ste i sam svjesni da ovo nije kraj, već naprotiv, samo nastavak kontinuiteta pravne bitke, što je društvu CIPICCO d.o.o. jedino i preostalo, jer ova situacija se može jedino i samo, razriješiti na sudu.
Iz dosadašnjih mojih istupa poznato vam je da su u tijeku kazneni i građansko-pravni postupci vezano za nezakonito postupanje državnih institucija, pa me ne čudi da se egzekutorima očito žuri, mada je svima jasno o čemu se radi - veli Samardžić optužujući nadležne kako je u pitanju reket.

S druge strane iz Minstarstva graditeljstva potvrdili su nam kako su radovi od njihove strane završeni.

- Dana 22. prosinca 2014. Građevinska je inspekcija, nakon što je završila s izvršenjem rješenja, pozvala vlasnika kule Ćipiko da preuzme ključeve svoje građevine. Ukoliko vlasnik građevine neće biti u mogućnosti preuzeti ključeve danas, on će to moći učiniti i naknadno u Građevinskoj inspekciji. Inspektor za zaštitu kulturne baštine zabranio je rješenjem od 19. rujna 2012. godine daljnje izvođenje radova jer je tvrtka CIPICCO d.o.o., zastupana po odgovornoj osobi – direktoru Anti Samardžiću, izvodila građevinske i restauratorske radove na kuli Ćipiko bez posebnih uvjeta zaštite kulturnih dobara - poručili su iz Ministarstva.
JAKOV ŽARKO
SNIMIO: ANTE ČIZMIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:16