StoryEditorOCM

U Alkarskim dvorima predstavljena knjiga "Alka u politici - politika u Alki"

Piše PSD.
18. prosinca 2014. - 23:20
U prepunoj velikoj dvorani Alkarskih dvora u četvrtak navečer predstavljena je knjiga Ivana Kozlice naslovljena "Alka u politici – politika u Alki" s podnaslovom "Sinjska alka i ratovi dvadesetog stoljeća" koju su izdali Kulturno društvo Trilj i Hrvatski centar za ratne žrtve. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Marko Trogrlić, doc. dr. sc. don Josip Dukić i autor Kozlica, a moderator je bio Ante Botić.

Ova knjiga apologija je autentičnosti Alke. Kroz pet poglavlja autor progovara o Alki i njenoj povijesti kao mikrohistoriji kroz 1. svjetski rat, 2. svjetski rat, Domovinski rat, o hrvatskom duhu Alke te Alki kao sinjskoj i cetinskoj. Alka je jedinstvena i zato je ta njena jedinstvenost privlačna svakoj politici pa se politika bavila Alkom, ali i Alka se bavila politikom – kazao je uz ostalo prof. Trogrlić.

U opsežnom izlaganju don Josip Dukić je kazao kako je autor u prvom dijelu knjige iznio gomilu kronološki poredanih podataka, a u drugom je analizirajući podatke radio sintezu Alke u ratnim vremenima i poraću kroz međusobno prožimanje Alke, ratova i politike. Pohvalio je hrabrost i sposobnost autora da Alku istrgne iz mitskog svijeta i vrati je zavičaju.

Alka jest važna manifestacija, ali nije središte svijeta – kazao je dr. Dukić nastavljajući da je autor razobličkio i brojne stereotipe o Alki, uz ostalo da je uvijek bila hrvatska.

U promatranih 100 godina Alka je bila austrijska, potom orjunaško-jugoslavenska, u 2. svijetskom ratu hrvatska, poslije 2. svijetskog rata komunističko-jugoslavenska i tek od 1990. godine hrvatska. A uvijek je bila u službi politike i vladara, Alka je vladarima uvijek gtrebala, a treba im i danas. Ali dogodilo se da je uprava VAD-a jednom vladaru rekla ne i to prvi put u povijesti Alke – kazao je don Josip Dukić i nastavio: Iza 2. svijetskog rata dogodila se agresija na svijest ljudi cetinskog kraja kada su partizani komunisti prvi put od 1715. godine protjerali iz Alke Gospu, franjevce, ateizirali su je.

Šokiralo me otkriće autora o sudbini alkara i alkarskih uprava poslije Domovinskog rata i 2. svijetskog rata. Partizani komunisti iz Alke Peko Bogdan, Bruno Vuletić, Vice Buljan, Ivan Guvo, Marko Čabo... izravno su sudjelovali u ratnim i poratnim likvidacijama, od Blajburga do cetinskog kraja. I sve ih je srpsko-jugoslavenska vlast nagradila. A sve ljude u Alki iza 1990. godine hrvatska vlast kažnjava. Istražujući povijest Alke autor je došao do dokaza da je povijest sukoba unutar Alke povijest sukoba između njene jugoslavenske i hrvatske opcije – kazao je uz ostalo dr. Dukić.


Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:09