StoryEditorOCM
Dalmacijatuča i pijavice

Potopljen otok Vis: tijekom noći palo 210 litara kiše po kvadratu - cesta zatvorena, problemi sa strujom, poplavljeni podrumi...

Piše PSD.
3. prosinca 2014. - 13:12
12.12 - Na otok Vis tijekom noći sručila se ogromna količina kiše. Viško je Velo poje potpuno poplavljeno, stara cesta između Visa i Komiže je u prekidu, zbog srušenih stupova ima problema s telefonskim linijama, a poteškoća ima i u opskrbi s električnom energijom.

Višanin Jurica Fadić, stručni savjetnik Poljoprivredno-savjetodavne službe u Visu kaže kako je osobno izmjerio više od 210 litara kiše na m2, koliko je palo u noći s utorka na srijedu.

„Počela je iza 23 sata i do negdje iza jedan sat ujutro palo je 145 litara. U međuvremenu je u dva-tri navrata padala i tuča.Komadići leda bili su od 1,5 do 2 centimetra. Do jutros u 06:15 sati kad sam se probudio na katamaran palo je još više od 65 litara, ukupno više od 210 litara na m2“.

Komiža je prošla puno bolje, „tek“ 66 litara, Bargujac 69. U srijedu ujutro je na Visu vladalo pravo opsadno stanje: oko 07:30 oglasila se i vatrogasna sirena, sastao se i Krizni stožer.

Poplavljeni su brojni podrumi, iz prodavaonica na rivi jutros je izvirala voda koja je nosila boce ulja, kavu i druge artikle koje su građani skupljali i ostavljali iznad vode.

Veći dio predjela Kut i dio nove rive također su osvanuli pod vodom i blatom. Voda je izvirala sa svih strana, dizala asfalt i poplavila prometnice, bilo je i odrona, a more u viškoj vali od blata je ličilo na veliku kaljužu.

Od ranog jutra na terenu su vatrogasci, policija, djelatnici gradske komunalne tvrtke koji pomažu građanima i ispumpavaju vodu, a pomažu im i komiški vatrogasci. Višani još ne vjeruju što im se dogodilo i u tišini koju narušava voda koja kulja odasvud, saniraju štetu.

Trajekt i katamaran jutros su na vrijeme isplovili za Split.

Evo i izjave Antonie Uskok, viške gradonačelnice: “Svi rade koliko mogu, izvijestili smo Županiju, sreća je što kiša više ne pada. Šteta je ogromna i tek se utvrđuje, i u poljoprivredi i u kućanstvima, zabilježeni su i slučajevi uginuća životinja. Prema podacima s kojim raspolažemo, na sreću, nitko od građana nije ozlijeđen“.

Tekst: Bogoljub Mitraković

9.38 - Počela je mirno, s laganom kišom, jugom, no na završetku se oprostila pravim kišnim rekordima jer je na Hvaru u 24 sata palo rekordnih 142 litre kiše po metru četvornom. Rekord je to za 'otok sunca' koji komodno može dobiti epitet 'kišni otok' jer se ovakve enormne količine nisu zabilježile u prosincu.

Sve ovo učinila je ciklona Edita koja se već punih devet dana nalazi nad našim područjem.
- Središte ciklonalnog vrtloga u srijedu ujutro se našao u neposrednoj blizini Rima, a ciklona od naših područja najviše utječe srednju Dalmaciju, osobito na otoke. Kišno, mnogo više od prosjeka bilo je na Visu, Hvaru i Braču, ali i dio obale od Omiša do Trogira - kaže Rade Popadić iz Crometea.

Pravi potop doživijeli su stanovnici Hvara jer je u posljednja 24 sata, od jučer u 7 sati do jutros u 7, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Hvaru palo čak 142,3 litre kiše po četvornome metru, od čega glavnina u samo nekoliko sati.
- Ovo je rekordna dnevna količina ikada izmjerena na toj postaji u prosincu, a i u ostalim mjesecima, uz iznimku listopada. Naime, apsolutno najviša dnevna količina i dalje je ona izmjerena 11. listopada 1881., čak 172,7 litara - govori Popadić.

Prema podacima DHMZ-a, obilnih oborina bilo je i na Visu gdje je potopljeno Viško polje, poplavljeni su brojni podrumi, a bujice su dizale asfalt s ceste. u Komiži je palo 66 litara, splitska zračna luka u Kašel Štafiliću 62, Split Marjan 41 litra, 90 litara oborine (kiše i tuče) palo je u Milni na otoku Braču, u Kaštel Gomilici 72, HE Zakučac kraj Omiša 71, Komiža Jurkovica 66, Sinj - Pavići 63, Muć i Bisko 50, Stobreč 43, Split Spinut 42, Brač Lučice 40....

Uz kišu, bilo je i tuče, a na pojedinim djelovima Jadrana uočene su i pijavice. Nakon ciklone Popadić kaže kako se očekuje samo prolazna i djelomična stabilizacija vremena, no već u petak stiže nova sredozemna ciklona koja bi mogla donijeti nove probleme s oborinama. Reći ćemo samo da joj je ime Felix, no bojimo se da bi ikome osim meteochaserima mogla donijeti sreću.

OJDANA KOHAREVIĆ 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:07